Billeder af et møde

Af Klaus Madsen – 27. december 2013

ERINDRING: Jette Aase Beck mødte Eva Grøn, som efter 63 år kunne huske en lille lyshåret pige

Et år er rammen om mange oplevelser. På et år lægges endnu et lag på stakken af erindringer. Der er helligdage og højtider. Ferier og rejser. Hverdage og festdage, og mødet med nye mennesker. Et af disse møder startede en maj-søndags eftermiddag med en mail.

sh06

sh01

Det var en uges tid før der skulle være ladywalk i Agger. Lidt underligt kom en mail til navnligthy.dk om, at afsenderen ikke skulle deltage. I mailen var også et par linier om, at afsenderen for 63 år siden, som 4-årig havde været i Agger i en periode. Afsenderen var Jette Aase Beck.
Det blev begyndelsen til mange mails, mange gode lange telefonsamtaler og foreløbig to besøg af Jette og hendes mand Niels i Agger og Thy.
Det blev også til en fortælling på navnligthy.dk om Jettes mislykkede ophold i Agger.

sh10

sh04

sh05

sh03

sh08

sh07

Bedst af alt blev mødet med tyskertøsen og barnehjemsbarnet Jette et møde med et helt menneske, et helt menneske på trods. Historien i Agger om baggrunden for Jettes mislykkede ophold og en adoption der aldrig blev til virkelighed er tragisk. Nemt falder mange mennesker i en grøft af mudret medlidenhed. Det var også et møde med en 67-årig, der helt fantastisk magter at beherske vreden over at være forladt.

sh11

sh09

Da Jette og Niels for anden gang besøgte Agger i september, besøgte de også Eva og Frits Grøn. Det blev et møde mellem Eva, der i 1950 arbejdede ved bageren i Agger og den lyshårede pige, der stod og ventede udenfor forretningen. Evas mand Frits husker også den lille pige, som et tid boede hos Henry og Hilda, der var nabo til bageren. Eva havde dækket kaffebord. Frits var på fjorden for at hente garn.
Jette var nervøs, og Eva var spændt. I et par timer gik snakken om det Eva kunne huske, og de mange år der er gået. Jette fik sat et ansigt på en lille piges oplevelse af svigt. Et ansigt som bestemt ikke var en del af svigtet, men et ansigt på et menneske, som godt husker hvordan Jette blev behandlet. Et menneske som kunne bekræfte Jettes svage, men stærke erindring om en hård tid.
Jette og Eva kunne grine sammen. De kunne tage hinanden i hånden. De fældede et par tårer, og de krammede. Det var et møde der gravede lidt dybere i erindringerne.

sh02

Det var en stor oplevelse at møde Jette og Niels i 2013. Det var en stor oplevelse at være med, da Jette mødte Eva. Til Evas kaffebord var også Hans E. Nørgaard fra Agger. Hans og hans kone Wendy har været en uundværlig hjælp til at stykke historien om Jette sammen.

Læs om, og hør Jette Åse Bech fortælle – 15. august 2013