Købmanden i Sennels

SAMMENHOLD: Truslen, om at Sennels kan miste børnehave og skole, har fået Sennels til at stå sammen – også om deres købmand

Af Klaus Madsen – 22. januar 2015

SENNELS: De automatiske døre i Kim Sørensens nye købmandsbutik i Sennels åbnes hver dag i 12 timer fra klokken syv om morgenen. Landsbysamfundet, der ligger bare en kort cykeltur på Sennelsvejs cykelsti fra Thisted, har skole, børnehave og en købmand. Rundt regnet 1100 mennesker i 300 husstande er grundlaget.

Klik på pilen for at høre Kim Sørensen fortælle

Kim, der er 40 år, er opvokset i Sennels, og han har smagt på det intense liv i og omkring Århus. Han blev udlært hos købmanden i Voldby, en lille by omkring hovedvej A26 et par kilometer fra Hammel. På jagt efter en købmandsbutik vendte han for 11 år siden tilbage til Thy. Han overtog købmandsbutikken i Sennels, der lå tæt på skolen, og han  lejede sig ind i lokalerne. I 2011 kunne han som selvstændig købmand tage en helt ny butik i brug. Butikken og parkeringspladsen virker  som et lille torv, tæt på kirken i Sennels.
Det var lidt en tilfældighed, at det blev Sennels i Thy for Kim. Han ville blot finde en egnet butik.

sennels04

Den næsten konstante trussel mod institutionerne i Sennels har fået byens borgere til at rykke tættere sammen. Der har altid været en stærk tradition for et aktivt foreningsliv. Kim synes han i butikken kan mærke at de seneste måneders kamp for at bevare børnehave og skole har styrket sammenholdet og fællesskabet. Snak er også fulgt op af handling. Sennelsfolk bruger købmanden. Han er også sikker på, at lukker børnehave og skole, så bliver det svært at bevare en købmandsbutik i Sennels.

sennels13

De sidste år, særlig efter han fik den nye butik, har Kim haft fremgang. Han er godt klar over, at skal grundlaget bevares, er det vigtigt, at priser og service kan matche fristen til at svinge ind forbi en af discountbutikkerne i Thisted. Fristelsen er der, når Sennelsfolk kører hjem fra arbejde i Thisted. Varerne skal være friske, og det skal også i Sennels være et godt udvalg.

sennels18 sennels16

Det er hårdt og vedholdende arbejde for købmanden, der har en fornemmelse af, at også discountbølgen har en grænse. Købmanden i Sennels skal være vågen, ellers er der med hans egne ord afregning ved kasse 1.

sennels20 sennels22

Kim tager gerne fat på en fremtid for Sennels, som han ser lyst på. Unge familier vil gerne flytte til byen. Alligevel sætter muligheden for at låne til en bolig en bremse på tilflytningen. Huse i sennels er måske lidt dyrere end i andre af Thys landsbyer. Sennels tror på en fremtid for byen, og kæmper – købmanden kæmper med.

sennels14

sennels03

Læs om, og hør Jens Kristian og Peter Smed fortælle – 12. september 2013