Smed og Smed i Sennels

MEKANIK: Siden 1990 har Jens Kristian Smed været mekanikeren i Sennels. Han vil gerne være ham der kan reparere al mekanik, og han kan kun bo og arbejde i Sennels

Af Klaus Madsen – 12. september 2013

SENNELS: Det var kvindelist, der fik sennels-drengen Jens Kristian Smed til at starte eget mekanikerværksted i hjembyen. Han var i midten af halvfjerdserne uddannet som automekaniker på Autohusets  VW-værksted, der lå på Nørre Alle i Thisted.
Det var svært at få arbejde som mekaniker, og i en halv snes år arbejdede Jens Kristian som reparatør på Hanstholm Betonværk. I Hanstholm kom han til at arbejde med hydraulik, og derfor blev han tilbudt arbejde som reparatør på boremaskinen, der skulle bore tunnelen til Storebælts-forbindelsen.

Klik på pilen for at høre Jens Kristian og Peter Smed fortælle

Jens Kristians kone, Karen, delte ikke begejstringen for eventyret under Storebælt. Jens Kristian havde dog taget beslutning om, at der skulle ske noget nyt.
I Sennels havde autoværkstedet stået tom et stykke tid, og det var Karens ide, at der var muligheder og fremtid, i at være selvstændig mekaniker. Så vidste hun også, hvor hun havde ham.
Forudsætningen var da også enkel. Jens Kristian skulle reparere kundernes biler, og når der ikke var noget at lave, kunne han altid sætte en brugt bil i stand og sælge den. 23 år er gået, og han har endnu ikke solgt nogen bil. Tiden er gået godt med reparationer.

Jens Kristian og Peter Smed foran bygningen der har været autoværksted i Sennels i mere end 60 år.

Der har ikke kun været biler på værkstedet. Lidt lommefylosofisk markedsføring sagde Jens Kristian, at han også godt kunne lave plæneklippere. Så var der jo en god anledning til at få en god snak, og måske også få en bil, og en ny kunde på værkstedet.
Kort tid efter Jens Kristian startede, stoppede den sidste smed i Sennels. Det fik områdets landmænd til at henvende sig med både traktorer og redskaber. Det rygtedes også, at mekanikeren i Sennels var god til hydraulik. Store entreprenørmaskiner rullede op på pladsen foran værkstedet, der efterhånden blev for lille. For 15 år siden byggede han et nyt og større værksted ved siden af det gamle. Erfaringen fra arbejdet på betonværket gør også, at der i Sennels ofte bliver repareret på betonkanonernes avancerede teknik.

Jens Kristians liv har altid været mekanik og biler.

Det var planen, at Jens Kristian kun skulle være sig selv. Det var en plan, der ikke holdt. Op til finanskrisen også ramte Sennels var de syv mand. Desværre var det nødvendigt at skære ned til kun tre mand i en periode. Det var svært at opleve nedgang for første gang, og det var underligt at have ryddet op i ordresedlerne. Heldigvis har kunderne været loyale, og Jens Kristian er stolt af den tillid, han har mødt. Nu er der igen tryk på, og der er fem mand beskæftiget.

Peter Smed.

For et par år siden kom sønnen Peter med i firmaet I/S Smed. Han blev i 2007 udlært rørsmed hos Total VVS i Thisted. De første år som udlært arbejdede ham som selvstændig VVS-montør. Han lejede sig ud til andre VVS-mestre, og lavede service på oliefyr. Det gav arbejde over hele landet.
Meget hurtigt blev mange oliefyr erstattet af pille- eller halmfyr. Det gav Peter anledning til at kaste sig over et samarbejde med faren. Det krævede en VVS installatøreksamen, som blev bestået i november 2012.
Peter har altid ønsket at være fri og selvstændig. Han var først i lære som lastbilmekaniker i et par år. Arbejdet på værkstedet var alt for indelukket. Han følte sig sær, når han skulle gå på det samme værksted med de samme arbejdskammerater. Arbejdet som VVS-mand var mere frit og afvekslende.
For Peter skal der ske noget nyt hele tiden, og han står ikke tilbage for udfordringer. Han lægger ikke skjul på at, det er en livsstil at være selvstændig.

Peter på værkstedet….

…. og på kontoret.

For både Jens Kristian og Peter vil det ikke være rart at skulle til at lave noget andet, og være andre steder end Sennels. Jens Kristian ønsker ikke være specialist i andet end at reparere alt fra “damplokomotiver til symaskiner”, som han med thybolune udtrykker det,