Smukt når omsorg møder livet og døden

HOSPICE: Når uhelbredelig sygdom rammer, og medicin kun gives for at lindre, er hospice et tilbud til både patient og pårørende. Tonny Borggaard er med i arbejdet for, at mennesker i Nordvestjylland på et hospice kan få omsorg og en værdig afslutning på livet.

Af Klaus Madsen15. maj 2023

THISTED: I 2018 mistede Tonny Borggaard sin kone Kirsten. Hun havde den sidste tid på Hospice Limfjord i Skive. Her mødte hun og Tonny omsorg og accept. Opholdet på hospice, på tre en halv måned, blev langt. God pleje på hospice gjorde, at Kirsten kom hjem til Thisted for at fejre julen i 2017.

Døden er uafvendelig, og alt for tidlig død er ubærlig. Savn og sorg rammer  efterladte pårørende. Fem år efter Kirstens død har Tonny Borggaard besluttet at bruge sine egne erfaringer til at gå med i arbejdet for at etablere et hospice i Nordvestjylland. Den første tid, efter Kirstens død, blev Tonnys kræfter brugt til passe godt på sig selv. Sygdomsforløbet var hårdt, og Tonny måtte selv gennemleve et svært sygdomsforløb. Det var to hårde perioder. Tonny oplevede, at kroppen en gang imellem gav op overfor stress. Efter sit eget sygdomsforløb kan Tonny ikke længere dyrke løb og cykling på rimelig højt niveau som motionist. Han klarer fint en runde på golfbanen.

I 25 år var Tonny leder af Thy-Hallen. Det har givet indsigt og erfaring med at være aktiv i både drift og nye projekter i Thy-Hallen. Sammen med erfaringerne fra mødet med hospice, og deltagelse i en styregruppe i forbindelse med et haveprojekt til 11 millioner ved Hospice Limfjord, mener han at han kan tilbyde en viden, som kan bruges i et langt sejt forløb for at etablere et tilbud om hospice i Nordvestjylland.


Tiden for pårørende på hospice kunne være lang. Under Kirstens ophold på Hospice Limfjord fik Tonny mulighed for at arbejde på deltid med opgaver for Thy-Hallen. Han kunne arbejde med computeren på distancen, og nogle gange kørte han til Thisted. Han var bevidst om at holde fast i sit eget liv.

Skæbnen bragte Tonny og Kirsten til mødet med hospice. Her mødte de ansatte, som kunne rumme mennesker i grænselandet mellem det ubekymrede liv og bevidstheden og døden. De mødte en kultur, hvor tryghed for patient og pårørende er bærende. Det har været svært, men også vigtigt, at forholde sig til liv og død. Tiden og omsorgen på hospice har hjulpet og styrket Tonny. Det var smukt at opleve en værdig afsked med livet.


Kirsten valgte sin gravsten. En gren mejslet i den hårde granit, og en indskrift med en påmindelse om, trods alt, at se livet gennem en solstråle. I sene aprils og tidlig majs forårsuger breder et sart rosa og hvidt blomsterflor, i Japanske Kirkebærtræer, sig over urnegravene på Thisted Vestre Kirkegård. Op mod evigt drivende skyer under den blå himmel.