Kokken og naturen

THYBO: Hjemme er for Tommy Nissen Agger og Thy. Stenbjergdrengen, der blev udlært kok på Hotel Hanstholm, har den sidste snes år arbejdet med forplejning til mandskab på platforme i Nordsøen

Af Klaus Madsen – 10. marts 2016

AGGER: Tommy Nissen bor i Agger. På en tur med Frøya skal både Tommy og hunden have god plads, og det er vigtig. I Agger er der god plads under himlen. Naturen er en lise for både sjæl og krop. 55-årige Tommy, Stenbjergdrengen, flyttede til Agger i 1995, her føler han sig hjemme. Når han tager på arbejde, skal han først køre en god lang tur til Esbjerg Lufthavn for at flyve med helikopter ud på en platform i Nordsøen. En “arbejdsdag” er to uger væk fra Agger og familien.

Han blev født i Stenbjerg i 1961. Allerede i 1963 blev hans mor enke med to små børn, Tommys søster Laila er 11 måneder yngre end Tommy. Faren, der fiskede med en kutter fra Thyborøn, omkom på havet. Han blev aldrig fundet. I 1968 giftede Tommys mor sig med en fisker fra Esbjerg. Tommy og Laila fik en god far og en lillebror, Heine,
Havet og Stenbjerg blev omdrejningspunktet for Tommy. Efter skoletiden på Snedsted Skole kom i lære som kok på Hotel Hanstholm. Da han i 1981 var udlært kom han til marinen som værnepligtig. Efter soldatertiden blev han ansat som kok på Gl. Skivehus. Et halvt års tid efter blev han køkkenchef. I 1986 rejste Tommy til Grønland og blev i et års tid restaurant- og køkkenchef på SAS-hotellet i Narsarsuaq. Det var et stort ansvar for en ung mand på 25 år. Det var også en god læretid.

tommy110sh tommy111sh

Hjemme fra Grønland blev Tommy i 1987 direktør for Hotel Nørre Vinkel ved Lemvig. Han fik ansvaret for driften af et hotel, der udvidede for 17 millioner og hurtigt blev det en god forretning.
I 1993 blev Tommy direktør for Hotel Hanstholm. Det var planen, at han i løbet af et par år skulle gøre hotellet salgbart. Norgesfærgen gjorde at hotellet på bare et år blev en blomstrende forretning. Som Tommy siger: – Det var godt for hotellet og dets ejere, men lidt skidt for Tommy.
Fra 1994 til 1995 var igen ansat på Gl. Skivehus – denne gang som salgschef. I 1995 blev direktørstolen på Agger Tange Feriecenter ledig. Tommy tog udfordringen op. Det blev kun til halvandet år. Der var åbenlyst ikke nogen fremtid i at drive feriecentret. Siden 1996 har han arbejdet som chef og ansvarlig for forplejning på forskellige platforme i Nordsøen. De sidste mange år på platformen Thyra Øst. Det har været lærerigt at arbejde for store udenlandske virksomheder. Tommy har lært, at en kontrakt er en kontrakt, og den skal opfyldes.
Når han er på arbejde, har han ansvaret for at 95 ansatte hverdag får noget at spise.

tommy104sh

Tommy blev i 1989 gift med Vibeke, som han betegner som verdens mest tålmodige kvinde. Hun må undvære sin mand, mens han er på arbejde i to uger, og hun må have ham hjemme alle dage i fire uger. Når han har været væk har hun stået med ansvaret for familien. Tommy og Vibeke har to piger, Mia på 24 og Mai på 16.
I 1995 solgte Tommy huset i Skive og flyttede familien til Agger. Det var hjem til havet og thys natur. Havet og naturen har altid været omdrejningspunkt for Tommy. Når det har været muligt er turen gået til Stenbjerg og landingspladsen. Så blev prammen sat i vandet til en tur efter fisk.
Landingspladsen og miljøet med de smukke redskabshuse i Stenbjerg har haft stor betydning for Tommy. Han var i en del år formand for foreningen der arbejdede for at bevare husene og miljøet. Det lykkedes at skaffe økonomisk grundlag for landingspladsens bevarelse.

tommy107sh

I Agger har han fået opfyldt ønsket om et liv med og i naturen. Her er hav og fjord og jagt på Agger Tange.
Tommy er formand for Agger Jagtforening. En post han han er både stolt af og beæret over.
I Agger har jagten på tangen i generationer været fælles for Aggerboerne. Agger Jagtforening har jagtretten i den enestående natur. Tidligere var jagten en helt nødvendig del af Aggerboernes eksistensgrundlag. Aggerboerne holder fast ved deres hævdvundne ret.

tommy103sh