Mekaniker for enden af en grusvej – ude på landet

FRA MUND TIL MUND: Thorkild Møller Jensen har værkstedet Skinnerup Auto. Halvdelen af kunderne kommer fra egne uden for Thy

Af Klaus Madsen – 16. august 2012

SKINNERUP: 1. juni 1988 blev Thorkild Møller Jensen momsregistreret. Han havde købt en ejendom på Sejlhøjvej i Skinnerup. Stalden var tømt for dyr, og Thorkild måtte bogstavelig talt køre møg ud af staldbygningen for, at han kunne indrette et autoværksted.


Klik på billedet for at høre Thorkild Møller Jensen fortælle

Thorkild kigger til den 12-cylindrede v-motor i en Jaguar på værkstedet.

Der har været en tradition i familien for at arbejde som selvstændig. Det lå lidt i luften, at Thorkild også ville være sig selv og bygge en virksomhed op. Han er født i 1958 og opvokset på Strandvejen i Thisted, hvor moren i mange år havde frisørsalon. Skolegangen startede på Borgerskolen. Strandvejen kom i slutningen af tresserne til at høre til den nyopførte Østre Skoles distrikt. Thorkild måtte flytte med på den nye skole for senere at komme tilbage til Borgerskolen.
Han var ikke så god til skolen. Han har gået to år i femte klasse. Der skulle et efterskoleophold til, for at Thorkild kunne finde ud af hvor vigtig og godt det er at lære. Han vendte efter to år hjem, fra efterskolen i Svendborg, med gode karakterer.

Schæferhunden Aggi er værksteds- og familiehund.

Han var fyldt 18, da han kom i lære hos autofirmaet Carl Hansen, der lå i samme ejendom som morens frisørsalon. Det blev fire års læretid med Morrisbiler. Den gang solgte det engelske bilmærke godt. Det var Morris Mascot, og ikke mindst den klassiske Morris 1000. Thorkild husker DOMI-garantien på tre år. Det var længe før ordentlige bilgarantier blev almindelige. Det eneste problem var blot, at bilerne ikke kunne holde i tre år.
Efter soldatertiden, i Høvelte og Holstebro, rejste han til Århus. Han havde mødt Mona, og det var i Århus hun fandt en læreplads.
Efter fire år vendte de tilbage til Thy. Thorkild arbejdede hos Stiholt, Brandt og Bådsgaard og hos Sundby Thy Autoophug, inden han i 1988 besluttede at få eget værksted.

I garagen står en mere end 60 år gammel firehjulstrukken DKW, som Thorkild er ved at sætte i stand for en kunde.

Værkstedet i stalden blev efterhånden udvidet, og hele staldbygningen er efterhånden bygget helt om. Værkstedet er moderne med det nyeste målegrej. Kravene er gennem årene blevet stadig skrappere. Thorkild synes han har grebet det hele an på en fornuftig og stille måde. Han har investeret efterhånden, som behovet og midlerne gjorde det nødvendigt og muligt. Det har han haft det godt med.

Opgaverne og køretøjerne på værkstedet er meget forskellige.

Da han startede kostede en værkstedstime 110 kroner. Han syntes det var fantastisk at have så stor en timeløn. Kunsten var så at tilrettelægge arbejdet på en måde, så han også kunne skrive fakturaer på så mange timer som muligt. I dag er timeprisen 415 kroner.
Fra første dag har Thorkild været bevidst om, at han skulle lave kvalitetsarbejde. Reklamebudgettet har aldrig været stort. Skiltet ved Sejlhøjvej, hvor grusvejen til ejendommen og værkstedet begyndte, har stort set været den eneste reklame. Ellers gik det gode rygte fra mund til mund.

Stakkevis af instruktionsbøger til Renault fortæller, at i mange år har reparation af de franske biler været Thorkilds speciale.

Thorkild er bevidst om, at han skal servicere kunden, og reparere kundens bil. Tilliden er meget vigtig. Det har givet en lang række faste kunder. I mange år har han specialiseret sig i at reparere Renaultbiler. Det gode rygte har blandt gjort, at kunde fra Ryesgade i København trofast får lavet alt, på den kære Renault, på værkstedet i Skinnerup. Kontakten opstod ved en tilfældighed. Det har nok ikke været en tilfældighed, der har fået det gode forhold til at bestå.
Ofte kommer kunderne med “problembiler”. Det sker i tillid til, at på værkstedet i Skinnerup giver man aldrig op. Thorkild har mange års erfaring, og han har hele tiden taget efteruddannelse. Han kan i slutningen af 2012 kalde sig autotekniker. På værkstedet arbejder i øjeblikket en svend og tre lærlinge.

Thorkild bor og arbejder på ejendommen på en lille bakketop i Skinnerup.

VANDVAGT: Foretagsomheden er også blevet til opfindsomhed. Han fik for i 1996, det han kalder en skør ide, da han fandt ud, at værkstedet kunne blive til et badekar fyldt med udstrømmende vand. Den skøre ide blev til udstyret Vandvagt, som Klaus Høst skabte teknikken til, og Michael Vestergård lavede programmet til. Enkelt fortalt fungerer Vandvagten ved, at der lukkes for vandet når 100 liter på en gang er løbet gennem måleren. Det forhindrer oversvømmelser, og ikke mindst store vandregninger. En kubikmeterpris på 40 kroner, og et svagt løbende toilet giver en ekstraregning på 4400 kroner.
Den lille computer i Vandvagt kan finde ud af, om det er gang i brusebadet, eller der er  sket et brud på vandrøret.
Vandtvagtprojektet har været mange år, og en del problemer, undervejs, og Thorkild, der er indehaver af firmaet, kan fortælle om, at der efterhånden er kommet gang i salget.