Thomas – en særlig lærling

ÅRETS LÆRLING: 20-årige værktøjsmagerlærling Thomas Larsen fra Sennels er af arbejdsgiverne, DI-Thy/Mors, kåret til årets lærling 2013

Af Klaus Madsen – 6. juni 2013

THISTED: Thomas Larsen har altid vidst han gerne ville arbejde med hænderne. Han husker hvordan han, efter nogle dages introduktion på gymnasiet var overbevist om, at den boglige vej ikke var noget for ham. Han har bestået svendeprøven som værktøjsmager efter fire års god læretid på Kellpo. Det var Kellpo der indstillede Thomas til at blive årets lærling.

Klik på pilen for at høre Thomas Larsen fortælle

I tre et halvt år arbejdede Thomas som fejedreng på Kellpo. Han blev spurgt, om han havde lyst til at komme i lære som værktøjsmager. Efter han havde taget 10. klasse på Skyum Idrætsefterskole tog han kontakt til Kellpo for at høre om der var en læreplads. Tilbuddet stod ved magt, og 1. august 2013 står Thomas med et svendebrev som værktøjsmager. Svendeprøven er bestået. Arbejdsdagene på Kellpo har i læretiden været afbrudt af seks undervisningsforløb på Skive Tekniske Skole.

Værktøjsmagerfaget er et stærkt specialiseret håndværk. Hænderne skal, populært sagt, være skruet godt på, og det skal et godt hoved til at styre hænderne. Thomas fortæller om sit fag med en begejstring, der ikke efterlader tvivl om, at han er både glad og stolt. Han ser en stor udfordring i at kunne forvandle et stykke metal til noget, der kommer til at arbejde med tolerancer på bare en 1/1000 del af en millimeter.

Arbejdet med store og meget dyre computerstyrede maskiner, og programmeringen af maskinerne er fascinerende. Indstillingerne på computerskærmen, med valg af det rigtige værktøj, så fræseren, eller drejebænken kan gøre arbejdet, er spændende. Det er også spændende at måle emnerne efter med fint kalibreret måleværktøj. Fornemmelsen af at være tilfreds ses, når emnet er færdig og Thomas tager det i hænderne  og han fjerner den hvide skæreolie med et stykke sugende papir.

Supermarkedernes hylder er fyldt med det endelige resultat af værktøjsmagernes arbejde. Når Thomas får en bøtte med rejer, sild, pålæg i hånden kigger ikke kun på varen. Han ser også lige efter, hvordan emballagen er støbt. Man kan, uden at vide det, let få en plastikbøtte i hånden der er støbt i et formværktøj fra Kellpo.

Thomas er besindig, når han svarer på spørgsmålet om fremtiden. Der er et måske foran, når han nævner militæret, rejser og en storby. Han tager en dag af gangen og han har også en stærk tro på, at det nemt at få arbejde for en værktøjsmager. Nu er han bare stolt og glad for skulderklappet og anerkendelsen fra virksomheden og arbejdskammeraterne, der har givet ham arbejdsgivernes pris. Han griner og lever også med arbejdskammeraternes godmodige drilleri, når han får en t-shirt hvor “Årets Lærling” bliver til “Årets Særling”. Når læretiden 1. august 2013 er slut, fortsætter han som udlært værktøjsmager på Kellpo.