Kultur og godt håndværk er livet for Thomas

LIVSGRUNDLAG: Kultur er en lise for sjælen. For Thomas Munk er det mere end bare en slidt sproglig floskel

Af Klaus Madsen – 26. august 2010

THISTED: Maler og skiltemaler Thomas Munk har i næsten 40 år været tilknyttet scenen og teatersalen i det der nu hedder Thisted Musikteater. Thomas er gift med Hanne, og de har sammen lagt tusindvis af arbejdstimer i salen og bag scenen. Arbejdet har gjort Thomas til en forkæmper for kulturens mangfoldighed i Thy.

Klik på billedet for at se billeder og høre Thomas fortælle

Da Thomas, der er født i 1944, gik på Stagstrup skole var det “ikke drama der stod øverst på skoleskemaet”. Drama oplevede han alligevel, når han måtte terpe historierne fra biblens gamle testamente. Thomas blev optaget af bibelhistoriernes spænding. Det hjalp på den simple terpe-pædagogiks svøbe. Hjemme husker Thomas, en mor der var flittig til at læse højt af H.C. Andersens eventyr. Snedronningens Kaj og Gerda står stadig lyslevende. Faren havde en fortid som knyst ved Cirkus Miehe i Ydby. Teatret snusede Thomas lidt til når han, trods forbud fra forældrene, der var tilknyttet Indre Mission, sneg sig til at overvære dilettantforestillingerne i forsamlingshuset.

Thomas ved snoretrækket i scenetårnet.

Thomas kom i lære som maler ved malermester Hyllested i Skovgade i Thisted. Allerede i læretiden fik Thomas ofte fribillet til teaterforestillingerne. Teatersalen var da en væsentlig del af Hotel Ålborg. Hyllested var formand for Thisted Håndværkerforening, der ejede hotelbygningen, og også sal og scene. I 1970 blev Thomas spurgt, om han ville overtage arbejdet som scenemester. Det blev først aktuelt i 1971 da den mangeårige scenemester sagde op i protest mod, at han skulle betale kildeskat.

Nogle af dansk teater- og kulturlivs store i Thisted Musikteater.  Fra højre Sam Besekow og Storm P.

Det var en ung mand der i 1971 tog fat på arbejdet bag scenen. Thomas fik god hjælp fra landinspektør Poul Boe fra musikforeningen, boghandler Poul Christensen, der var håndværkerforeningens “teatertilfordnede” og iøvrigt solgte billetter til forestillingerne fra boghandlen i Vestergade, elinstallatør Bjerre Christensen, der havde været belysningsmester siden scenen blev bygget og taget brug i 1932 og malermester Hyllested, formand for håndværkerforeningen.

I foråret 2010 fik Thomas til opgave at male dørene i salen på det nyrestaurede Gamle Rådhus i Thisted.

For Thomas er det gode håndværk og et rigt kulturliv to sider af samme sag. Ingen af delene kommer af sig selv. Det er nødvendigt at arbejde – ofte arbejde hårdt og energisk – for at får både håndværket og kulturlivet til at lykkes. Når håndværket og kulturen lykkes skabes stor glæde, og det er noget man kan være stolt af. I mange år havde Thomas eget firma som skiltemaler. Her arbejdede han med det gode håndværk. For kulturen har han været med til at skabe rammerne for mange menneskers udfoldelser – både professionelle og amatører. I en halv snes år har Thomas været formand for en velfungerende Thisted Teaterkreds, der tilbyder mange gode teaterforestillinger til thyboer. Thomas er næstformand i bestyrelsen for Thisted Håndværkerforening.

Håndværk med pensel og maling.

Håndværkeren er gået på pension – næsten. Thomas har stadig opgaver der kræver højt fagligt håndelag. Senest fik han til opgave at male dørene og få den oprindelige farve og maleteknik tilbage til salen på Thisteds Gamle Rådhus. For Thomas er det en ære og en stor glæde.

I et hjørne af scenetårnet er de meterhøje vægge udsmykket med plakater for forestillinger gennem snart 80 år.

Kulturmennesket Thomas er ikke gået på pension. Kulturlivet og også kulturlivet i Thy er slet ikke en fastømret størrelse. Debat og udvikling sker hele tiden. Thomas har gennem årene med stadig større vægt kastet synspunkter og energi ind i debatten. Næsten 40 års arbejde på og for musikteatret og scenen farver selvfølgelig synspunkterne. Debatten om et nyt kulturhus i Thisted er et eksempel. Thomas har aldrig lagt skjul på, at han har svært ved at se hvordan musikteatret skal overleve en ny mastodont. Han har lidt svært ved at forstå klagesangen om manglende kultur i Thy, og opremser en perlerække af kulturelle aktiviteter – i vilkårlig rækkefølge: Musikforeningen, rytmiske musikforeninger, store årlige egnsspil, med de 25 år gamle Fyrspil i Sydthy som et godt eksempel, Morskabsteatret,  teaterkredsen, Thy Masterclass, Thy Teater, en biograf med et fint program, kunstudstillinger, museernes udstillinger og mange aktivitetstilbud, musik og kunst på Kirsten Kjærs Museum.

Hvis ting kunne fortælle – gamle slidte stole og en af salens gamle bænkerækker.

Udtrykket, “kultur er en lise for sjælen”, som Thomas næsten altid lader efterfølge af “uden historie ville menneskeheden vansmægte”, har han fået fra skuespilleren Vigga Bro, der er et af mange teatermennesker, der i garderoben under scenen har mødt hjælpsomhed og gæstfrihed hos Hanne og Thomas. For Thomas er kultur også væsentlig for sundheden. Synspunktet om kulturen der er en lise for sjælen måtte han dog argumentere godt for, da han ville have lov til at lægge teaterkredsens program mellem pjecerne i Thy-Hallens sundhedscafe. Argumenterne holdt. Både kultur og historie tror Thomas er grundlaget for en god fremtid.

Thomas sørger for lyset.

Et langt liv mellem kulturmennesker og håndværkere har givet tilværelsen et stort “puf”. Thomas har så også betalt tilbage med at “puffe” en hel del til kulturlivet og håndværkslivet i Thy.

Thomas Munk – kultur og håndværk.