Svend var varm på at blive havnens pølsemand

PØLSEMAND: I 1988 fik Svend Christoffersen drømmen om at blive pølsemand opfyldt. Da han i 1997 fik en multinational nabo, der solgte burgere, blev han “Svend Burgerfri”,  og fik navnet registreret

Af Klaus Madsen – 29. april 2010

THISTED: For Svend Christoffersen var det en drøm at blive selvstændig, og selvstændig pølsemand. Drømmen er gået i opfyldelse. I mere end 21 år har Svend langet pølser og brød over disken i pølsevognen på havnen i Thisted. Han har nu den eneste “rene” pølsevogn mellem Aalborg og Holstebro. Hos Svend kan man købe pølser, brød, en sodavand eller kakaomælk, is og en kop kaffe.

Klik på billedet for at se og høre Svend “Burgerfri”  fortælle.

Fra det varme pølsevand og de store pander tilbyder Svend hver dag 13 forskellige slags pølser. Tilbehøret er som det altid har været. Rå og ristede løg, sennep, ketchup og remoulade. Det var pølsevognens fine placering og gode rygte, og det overskuelige vare sortiment, der fik Svend til at købe Havnens Pølsevogn i 1988. Der har været pølsevogn overfor Toldbodgade i 46 år. Svend er blot den tredie pølsemand i forretningen, der startede med en vogn hvor kunderne stod ude under et halvtag. Ejeren før Svend fik en “vogn”, hvor kunderne kunne kom ind. I 1996 blev den nuværende vogn købt. Vognen, der nok bedre kan betegnes som en stor kiosk med et fast fundament, er tre gange blevet flyttet. Sidste gang var, da rundkørslerne på Thisted Havn blev etableret.

Svend “Burgerfri” Christoffersen bag disken i pølsevognen på havnen i Thisted.

Svend, der er en årgang 1952, er født og opvokset på en landejendom i Lønnerup. Han har gået i fire skoler inden han i 1968 gik ud af niende klasse. Først gik han i Kløv Skole. Den blev slået sammen med Hunstrup Skole, og her gik han til centralskolen i Østerild blev bygget. De sidste to år tog han hver morgen toget til Thisted for at gå på Thingstrup Skole. Lidt pudsigt husker Svend hvordan han og kammeraterne om lørdagen kørte hjem med Fjerritslevbanens røde skinnebus. Det gik lidt hurtigere, end det såkaldte avistog, der kørte til daglig og havde besvær med banens små bakker og modvinden når der vind fra øst.

En god bid og en god snak hos Svend “Burgerfri”.

Efter skoletiden kom Svend i lære som kok på Hotel Phønix i Thisted. Han lejede sig ind på et værelse i Dronning Louisesgade. Efter et par år viste det sig, at allergi og eksem gjorde det umuligt for ham at arbejde som kok. Efter at have arbejdet ved landbruget og en tid på mejeriet i Østerild fik han en læreplads på Thisted Jernhandel. Det var lidt tilfældigt, og Svend husker han ikke vidste noget som helst om jern og rør. Han blev glad for arbejdet. Efter læretriden var overstået fik han i 1974 arbejde som sælger ved Stålgården, der da lå tæt ved gasværket, hvor Thisted Kommunes nye rådhus blev bygget. Sælgerjobbet på Stålgården varede i 14 år. I nogle måneder, til 1. december 1988, var Svend repræsentant for firmaet C. Søndergård. Pølsevognen på havnen blev sat til salg. Det var en chance Svend ikke ville lade gå. Han vidste jo, at der kunne gå mange før Havnens Pølsevogn igen blev sat til salg.

Tilbehør til en rigtig hotdog – ristede og rå løg og agurkesalat.
Foto: Klaus Madsen

Pølsemandens dag starter klokken otte i ekspeditionen på TiCan. Svend henter hver dag friske varer. Lidt senere kommer Guldbageren fra Nytorv med friskbagt brød. Når klokken er ni er døren åben, og der går ikke mange minutter før de første pølsesultne dukker op. Svend står klar i pølsevognen. Mange kunder er trofaste, og han ved godt hvad de gerne vil have. Da han får øje på en kunde i fodgængerfeltet gør han klar til at servere den sædvanlige kop kaffe. Som pølsemand ved man hvad der hver dag er kommet i kassen. Det er en forretning med øjeblikkelig og kontant afregning. Svend har altid været glad for at sælge, og han har en forretning hvor  kunderne kommer til ham.

Svend Christoffersen.

Svend “Burgerfri” er registreret som varemærke. Navnet fik Svend, da MacDonalds i 1997 etablerede sig som nærmeste nabo på havnen i Thisted. Han havde ikke lyst til at blive kaldt MacSvend, og det var først en vittighed og en hurtig bemærkning om t være “burgerfri”, der udviklede sig. Da limfjordslods Per Vilsen brugte Svend “Burgerfri” i omkvædet på en en cd blev navnet slået fast. Svend var lidt betænkelig ved det nye naboskab. Han havde året før investeret i den nye pølsevogn. Naboskabet til den multinationale nabo blev ikke noget negativt problem.

Røde pølser.

Siden 1977 har Svend boet i Vesløs. Han er gift med Mona og de har sønnen Rasmus, der er 26 år. Fiskeri og jagt var under opvæksten ved Lønnerup Fjord en naturlig del. Svend husker han som helt ung godt klokken tre om morgenen kunne tage ud med fiskestangen direkte fra bal i Falsbjerg Forsamlingshus. Da han blev 18 fik han jagttegn. Fiskeriet og jagtturene har en dårlig ryg sat en stopper for. Nu bliver det i stedet til gåture i naturen.

SSvend Burgerfri – Svend Christoffersen – Havnens Pølsevogn, Thisted.
Foto: Klaus Madsen

Svend satser lidt på at kunne fejre 25 års jubilæum som pølsemand på havnen i Thisted – så har han formentlig brugt de samme leverandører, også vinduespudseren, i alle årene. Med pølser fra TiCan, brød fra Guldbageren på Nytorv i Thisted, is fra Polar Is og sodavand fra Thisted Bryghus har det været “en lokal fornøjelse”!!!!