I Nors er det et håndværk at slagte grise og kalve

SLAGTEHUS: Kvalitetskød fra dyr, der er slagtet i det lille slagtehus i Nors, er målet for Lars Jakobsen

Af Klaus Madsen – 1. september 2011

NORS: Lars Jakobsen har siden 1998 haft Nors Slagtehus. Efter en jordomrejse stod han uden arbejde. Knud Jørgen Nielsen havde sat slagtehuset til salg, og Lars havde lyst til at springe ud som selvstændig. Efter en oplæringspriode på tre måneder overtog han slagtehuset 1. februar 1998.Klik på billedet for at se billeder og høre Lars fortælle

Inden jordomrejsen arbejdede Lars i fem år på slagteriet TICan i Thisted. Oprindelig er han udlært butiksslagter i Thisted Storkøb på hjørnet af Fårtoftvej og Iversensvej.
At slagte et dyr korrekt er et håndværk. Det var derfor nødvendigt med oplæring hos Knud Jørgen Nielsen. Her lærte Lars at omgås dyrene og slagte på forsvarlig måde. Der slagtes svin og kalve i slagtehuset. Alle dyr, der slagtes, kommer fra landmænd med tilladelse til at holde dyr. Nogle af dyrene slagtes for kunder, mens andre er opkøbte dyr, hvorfra Lars sælger kødet i netbutikken Thy Kød.

Lars Jakobsen.

Mandag slagtes grise i slagtehuset. Der er klare regler fra Fødevarestyrelsen for arbejdsgangen. Inden slagtningen starter bliver grisene tilset af en dyrlæge for at sikre, at dyrene er raske og egnede til slagtning. Alle slagtedyr er registrerede, og Lars skal indberette på Fødevarestyrelsens hjemmeside inden slagtningen starter. Grisene skrabes og renses når de er aflivet. Med en gasbrænder fjernes resterne af grisenes børster. Grisenes skæres op og tarmsættet tages ud og lægges til side. Brystbenet saves over, og lever, lunger, hjerte og tunge tages ud, skylles og hænges på krog. Grisen gøres klar til at komme i kølerummet. Når dagens slagtninger er overstået kommer dyrlægen igen for at kontrollere grisekroppene, kontrollere indvolde og indmad. Når dyrlægen sætter et stempel på grisen er den godkendt til menneskeføde.
Arbejdsgangen er stort den samme når der slagtes kalve.

Lars tager tarmsættet ud af grisene.

At sælge kvalitet er vigtig for Lars. I Nors Slagtehus hænger grisekroppene tre til fire dage for at modne. Efter slagtningen afkøles grisene langsomt over et døgn. Den langsomme nedkøling giver ikke kødet samme chok som de store industrislagteriers hurtige nedkøling i frysetunneller. Det er vigtigt at luftfugtigheden i kølerummet er korrekt. Lars har tid til at vente med forarbejdningen.
Kalvekroppene modnes i 16 til 20 dage.

Lunger, hjerte, lever og tunge skæres fri.

Lars er alene om alt arbejdet. Det giver ham stor frihed til at tilrettelægge arbejdet. Han har det godt med at tage nogle lange dage på 10 til 11 timer med slagtninger. Det har også den rationelle fordel, at rengøringsarbejdet jo er det samme efter en lang arbejdsdag, som hvis der kun blev slagtet en formiddag. Filosofien for Lars er, at det jo altid er meget nemmere at holde slagtehuset rent end at gøre rent

Tunge, hjerte, lunger og lever hænger klar til dyrlægens kontrol

Grisen er skoldet og skrabt og brændt ren for hår.

Der er ingen fysisk butik ved Nors Slagtehus. Alt kødet sælges gennem netbutikken Thy Kød. Mange kunder henter det bestilte og betalte kød i i Nors. Andre får kødet leveret.
På netbutikken er er stort udvalg. Der sælges forskelligt hjemmelavet pålæg og traditionelle udskæringer af både grise- og kalvekød.

Lars er gift med Lisbeth Jungersen. De har en datter på 10.

Grisene flækkes med en båndsav.