Dæmoner og Djævle i Thy – eller hvad et par lufteture førte med sig af oplevelser

djaevle-i-thy-lampe-pa%cc%8a-reol670

Finn Buchhaves djævle på bordlampen.

Af Gitte Ishøy, sognepræst i Thisted siden 1985 – 31. oktober 2016

Min kære gemal og jeg har netop afholdt vores efterårsferie. Den holdt vi i år sydpå, nede ved Ballum, nærmere bestemt på Hotel Ballerumhus. Nej, vi kørte ikke rundt for at få sort sol at se. Vi valgte gåture på diget i marsken, gøre besøg på Rømø, i Ribe, Tønder og Åbenrå. Vel ankommet til Thy igen så vi begge indtil flere små, sorte sole.

lodbjerg11670

Vi besluttede os for at slutte ferien af med maner med gåture i vores eget nærområde. Vi valgte først at køre til Lodbjerg Fyr for at gå en tur ude i klitterne. Med besvær forcerede vi en meget høj og ufremkommelig sandklit. Vi blev belønnet med en smuk udsigt ud over klitter og hav.
På tilbagevejen smuttede vi indenom Lodbjerg kirke. Vi måtte lige nyde ud-sigten fra kirken samt beskue Maja Lise Engelhardts smukke kobbersidefløje på alteret, udsmykning af prædikestolen samt de smukke farver i kirkerummet.

Længere nordover vendte vi indenom Hvidbjerg kirke i Svankjær. Vi havde endnu ikke set Peter Brandes syv glasmalerier med Jesu dåb som motiv samt hans skulptur af ”den gode hyrde.” Farvesætningen af kirkens interiør af Maja Lisa Engelhardt måtte vi gætte os til, da kirken henlå i efterårs-/eftermiddagsmørke.
Vi fortsatte længere nordover ad kystvejen – ind og ud af Nationalparken. Jeg har altså ikke helt styr på inddelingerne af Nationalparken! –  op til Klitmøller. Fruen havde nemlig bestilt lidt glaskunst, som hun måtte bringe hjem til den ydmyge bolig på Magnoliavej.

Dagen efter besluttede vi os for at lufte vovserne i hundeskoven i Østerild Plantage. Forunderligt som det lille indelukkede areal kan rumme mange hunde og mennesker. For vi var rigtig mange, der gik derude på samme tid.
Fra hundeskoven vendte vi et smut indenom Kirsten Kjærs Museum for at se Johan Thastums retrospektive udstilling af malerier og skulpturer. Der traskede vi fredsommeligt rundt i en god times tid og nød stemningen og al kunsten der ude, og jo da selvsagt Johan Thastums kreationer. Det er nemlig her dæmonerne befinder sig, på Thastums malerier. Det er så op til os at fortolke dem: Kunstnerens bomærke? Hans egne indre dæmoner? Eller vores?

djaevle-i-thy-plantepotter670

Finn Buchhaves djævle – djævlehorn i vindueskarmen.

Den opmærkesomme læser vil måske bemærke, at jeg ikke har været inde på Djævlene. De befinder sig såmænd hjemme hos os på Magnoliavej! De anes nærmere bestemt på en af vore lamper og på fire urtepotteskjulere. Alle fem genstande er erhvervet ude hos keramiker Finn Buchhave i Hundborg. Jeg troede ærlig talt, der var tale om små, nuttede hareører, men det afslog kunstneren. Han sagde, det var Djævle, små Djævlehorn. Dem har vi åbenbart en hel del af her i Thy, kan jeg betro læseren. Så kan vi jo altid give os til at fundere over den sag!

gitte02670sh

klik her for oversigt over alle indlæg