Se det i øjnenene – fra Facebook til face to face

_DSF0048

Valgdag 19. november 2013, Munkehallen, Thisted.

Af Hans Peter Kragh – chefredaktør på Thisted Dagblad fra 1985 til 2012. – 21. august 2017

“Træf et valg – der er nok af dem” stod der på en stor planche på væggen, så direktøren for hele molevitten kunne se på det hver dag. En meget klar opfordring. Problemet var bare, at direktøren traf de rigtige valg så sjældent, at virksomheden ikke eksisterer længere.
Om tre måneder skal vi andre træffe et valg. Tirsdag den 21. november er der kommunal- og regionsrådsvalg – hvis vi altså gider at være med til at vælge de 27 medlemmer af Thisted Kommunalbestyrelse (et skrækkeligt ord), som har det afgørende ord i alle lokale spørgsmål, og så de 41 regionsrødder, hvis beslutninger ikke mindst får betydning for Thisted Sygehus.
Foran venter en stribe opslidende vælgermøder – men mest opslidende for de håbefulde kandidater, for selv det mindste forsamlingshus er ved at være for stort, eftersom vælgerne knap nok er mange nok til, at de kan følges í flok ud af lokalet bagefter.

_DSF0035

Valgdag 19. november 2013, Munkehallen, Thisted.

I juni afslørede en You Gov-måling for Kommunernes Landsforening, at næsten hver anden (44 procent) af danskerne ikke anede, at der er valg i november – og endnu mindre, hvad det går ud på. For fire år siden var det trods alt kun hver tredje (34 pct.), der ikke kunne skjule sin uvidenhed.
Dengang var der godt 34.000 stemmeberettigede, men 8.000 droppede valget. Det var altså omkring hver fjerde, som reelt afskrev sig den moralske ret til at ytre sig de følgende fire år om politikernes gøren og laden. Men de har højst sandsynligt ikke været tavse. Det er altid let nok at kæfte op, når man ikke har været med til at stemme de idioter – beklager udtrykket – ind i byrå … undskyld, kommunalbestyrelsen.
Det lokale demokrati fejler jo ikke noget. Men jeg kan godt forstå det, hvis der er dygtige mennesker i Thy, der fravælger at blive kandidater, for det er en gammel kendsgerning, at selv de mest håbefulde hurtigt bliver stemplet som netop idioter, når de bliver nødt til at træffe kontroversielle beslutninger om alt lige fra skolelukninger til, hvordan fjordområdet fra Silstrup til Eshøj ved Thisted bør se ud.

_DSF0012

Valgdag 19. november 2013, Munkehallen, Thisted.

Egentlig havde jeg seriøse planer om selv at stille op – nogen må jo forsøge at få styr på hele baduljen – og min liste skulle hedde Ungdomslisten. Men så fik vi et nyt spejl, og samtidig måtte jeg erkende, at jeg har det lidt som den amerikanske præsident: Han råber op og twitter, så det er en ren ulyst – men han aner i øvrigt ikke en brik om, hvad han i virkeligheden vil. Han kunne måske godt bruge lidt af undertegnedes selverkendelse …
Men jeg har været aktiv på den politiske sidelinje, både som byrådsmedarbejder helt tilbage i 70’erne – altså 1970’erne – og siden som plagsom meningsmager i Thisted Dagblads spalter. Og det har virkelig givet mig en grundig respekt for alle politikere i byråd, regionsråd og folketing uanset partifarve.
Det er hårdt arbejde at være folkevalgt, og jo tættere, den valgte er på “folket”, desto hårdere må det være, fordi politikeren uundgåeligt bliver konfronteret af utilfredse vælgere på gaden eller i Brugsen. Vel at mærke, hvis vælgerne i øvrigt kender politikerne – og det behøver ikke udelukkende at være politikernes skyld.

_DSF0031

Valgdag 19. november 2013, Munkehallen, Thisted.

Prøv noget nyt – også i valgkampen før den 21. november: Glem Facebook for en stund og mød kandidaterne face to face. Se gennem fingrene med mange af deres løfter, for der er 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen, så selv den, der kommer med århundredets mest geniale forslag, skal have mindst 13 andre til at se genialiteten. Men den, der ingen ideer har, bliver ikke kandidat.
Sådan er demokrati. Også i Thisted (modsat i ægteskabet: Hvis du er mand og oven i købet gift, så har din kære hustru altid to stemmer og du bare én). Der findes knap nok henholdsvis en “rigtig” og en “forkert” kandidat, for de, der trods alt stiller op, spiller efter demokratiets regler, mens de 44 pct. af vælgerne, der bliver siddende på hænderne.
Og der, der kommer ind, er valgt efter anskuelse – vel at mærke deres egen, som burde være lige så god som din. Hvis du vil have, at dine meninger skal respekteres, skal du også respektere andres – selv om du er uenig i deres beslutninger.
Træf et valg. To af dem kommer om tre måneder. Kommer du også? Eller synes du, at det skal gå vores lokale styre, som det gik direktørens fine virksomhed ..?

hpk01sh670

Hans Peter Kragh.

klik her for oversigt over alle indlæg