Er den ”rivende” udvikling værre end tidligere?

Af Jørgen Sølvkjær – produktchef ved Premier Is, Thisted – 21. november 2013

Efterhånden bliver jeg jo selv en del af den ældre generation, men synes trods alt ikke, jeg er en aldrende sur gammel mand. Og dog skal jeg tage mig selv I at underholde egne børn med da ”far var dreng” og det er også den rivende udvikling – det er slet ikke til at følge med i.

Fuldstændig en tro kopi af det mine forældre gik og sagde til mig, og synes det var svært med den der udvikling, som gik så stærkt, at den var rivende, og ikke til at følge med i. For mine forældre var det ting som videobåndoptager, opvaskemaskine, FARVE-tv, én tv-station og telefon (fastnet, vel og mærke) som var fantastiske nye ting. For mig var det noget jeg voksede op med og fandt meget naturligt. Ligesom børn i dag vokser op med tablets, netflix, facebook og mobiltelefoner, man nødvendigvis ikke behøver tale i! Her er jeg lige nødt til at fortælle en pudsighed fra virkeligheden. For ikke så forfærdeligt længe siden fik jeg en ny mobiltelefon med alt det nye fra ”den rivende udvikling”. Jeg havde/har dog det problem, at den aflader ret hurtigt. Det bad jeg vor it-afdeling kigge på, og dommen kom ret hurtigt. Det der trak allermest strøm var ”når jeg talte i den”. Undskyld mig – det er en telefon og jeg bruger den primært til at tale i, og det var den unden-lyne-mig, det der først var meningen med dem!

Tilbage til udviklingen og hvorfor alting altid var bedre i gamle dage – eller var det nu også det? Hvis man kigger på et familie billede med en familie fra 1957, så sagde de sikkert også at det var bedre i gamle dage – dvs. endnu længere tilbage. Jeg tror så ikke der er nogen af os, der ønsker os tilbage til gamle dage! Men alligevel var det bedre i gamle dage! Det nok ligesom når man fortæller om soldatertiden. Det var i hvert fald sjovt og en god tid! Jeg har haft én, der har sagt, det var dødsygt. Grav et hul og dæk det til bagefter. Spild af tid var hans holdning, men det var sjovt når vi havde fri.

Ungdommen er altid genstand for kritik, og den udvikling der sker for dem, er altid anderledes end den der skete for forældrene. Tag f.eks. dette citat:
»Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger sine forældre, skryder i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene overkors og tyranniserer lærerne«.

Man kan fristes til at tro, at det er en af nutidens såkaldte eksperter, der gennem flere års forskning er nået frem til denne konklusion. Men efter sigende skulle det være et citat af Sokrates, som levede for sådan ca. 2.500 år siden!

Således opløftet må jeg konstatere ”den rivende udvikling” nok er kommet for at blive, uanset hvor gammel man bliver, og hvilken tid man lever i.
Længe leve den rivende udvikling.