Vejen frem – “Fremtidens Thy”

fremtidensthy02670sh

Af Klaus Madsen – 15. januar 2014

Fremtiden kommer, det er om en time, i morgen, næste uge, næste måned, næste år – fremtiden er uendelig – det er en forudsætning og et vilkår. Det er meget moderne at tale om udfordringer. Knap så moderne er det at tage fat i udfordringer. Bekvemmelighed måske? I Thy har vi aldrig fået noget forærende. Thyboer har altid arbejdet  med solidt afsæt i vilkårene på Jyllands skulder. Det har været en forudsætning. Til at bygge videre på ”Fremtidens Thy” skal vi rette ryggen, kigge på ”det vi har”, ”det vi vil”, ”det vi kan” og vore muligheder. I Thy blander vi det med et stærkt krydderi af ”sund fornuft”.

Det er bekvemt, når vi lidt tilbagelænet tror, at Thy drives frem af politikerne i kommunalbestyrelsen. Måske vi forventer det, men kan vi få forventningen indfriet? Det er bekvemt helt gratis at skælde ud. Kan vi bygge en god fremtid på en valgt bestyrelse, som reelt har sit udgangspunkt i en uhyggelig snæver personkreds i hensygnende partiforeninger? Selvfølgelig har vi sat et kryds på stemmesedlen på valgdagen, men vi har ikke brugt muligheden for at få indflydelse på stemmesedlens navne.

Når kommunalbestyrelsens medlemmer brændende ønsker genvalg, så frister tanken, at det er bekvemt med små politiske organisationer. Når man som borger/vælger forsøger vriste politiske visioner ud af kommunalpolitikere, så får man alt for ofte henholdende, eller slet intet svar, ja, svaret kan også være, at man først har en mening, når man har lyttet til folkestemningen. Det er lidt lusket og alt for taktisk.

fremtidensthy67001sh

Når man som kommunalpolitiker giver indtryk af at lytte til folkestemningen, så hyres et konsulentfirma til, sammen med en magtfuld administration,  at udforme politikken. Er det sund fornuft? Hvem stiller forudsætningerne op? Er ligningens resultat ikke givet på forhånd?

Vi skal sætte noget på spil for at bygge Fremtidens Thy. Det er måske ubekvemt. Vores fælles fremtid kommer til at vokse på bar, men frugtbar jord.  Der er billedlig talt uendelig mange spirekraftige frø, som gerne vil sættes i vækst. Det er få væksthungrende frø, der kan klare sig helt alene. De fleste kan bedst vokse i læ af fællesskabet.

Vækst er blevet sagt så mange gange, at døvheden er ved at indfinde sig. Er vækst kun udtrykt ved tal i et regnearks nederste højre hjørne? Hvilke forudsætninger har væksten – også i Thy? Angst for fremtiden virker som Roundup på menneskers energi. Angst skaber uværdighed. Værdighed skaber ro, og værdige mennesker er trygge mennesker. Værdige og anerkendte mennesker har kræfter til at være med i fællesskabet, og når mennesker får indflydelse vil de helt selvfølgelig tage et stort ansvar.

Kan vi binde en flot buket af blomster, groet i haven i Fremtidens Thy? Der er næsten tre år til næste valg. Måske vi skal bruge tiden til at gøre os tanker om ”det vi har”, ”det vi vil”, ”det vi kan” og vore muligheder!

Lad thyboer forme ”Fremtidens Thy”!

klausm670

Klaus Madsen