Ret ryggen – og sving med!

Tom Lindskog. 41 år i Sparekassen Thy, 60 år og på pensionFoto: Klaus Madsen

Af Tom Lindskog, tidligere marketings- og informationschef i Sparekassen Thy – 5. december 2013

Klondyke og udkantsland, Æ Holm, To for en ti’er. Far og søn. Hva’ dælen har det med Thy at gøre!
I mit Thy har jeg haft utallige oplevelser om en egn. Her har mange via kultur, sport, foreningsliv og musik har indviet mig i dette utrolige Thy, der rummer så meget, så man næsten bliver krumbøjet. Det er DOG ikke en byrde, tværtimod, men en anledning til at rette ryggen! For musikken spiller nemlig også ind og ud i det mangfoldige Thy. Vi skal være stolte. Vi skal være imponerede – men nu skal vi jo heller ikke overdrive.
I mit Thy er det tonerne, der får spalteplads.
Musikken har hele livet både glædet og skabt glæde lige fra mine første spæde ”diskoteksbal” i forsamlingshusene i Sennels, Falsbjerg og Hillerselv. Her var det danseorkestrene Blue Starligth, The Gamblers, Mexicana og Polle & Lasse, som fyldte salene til langt ud på natten. Musikken var fællesnævneren. I dag sker det i Mejeriet i Hurup, på Dampmøllen i Thisted og på LUDO i Hanstholm med en DJ!

Jeg går…

På sidste års Tønderfestival, sammen med to hold venner. Vi skulle overvære Niels Hausgaard’s show i Teatersalen. Opvarmningen hed Mikael K & Klondyke – en mand med hat! Åh, nej tænkte jeg, og var på vej ud af salen, indtil jeg opdagede, at han var iført en T shirt med fed reklame fra Cold Hawaii. Nu var det en interessant mand. Da han så fortalte, at han have skrevet sange om det skæve Danmark og en sang om Cold Hawaii og Klitmøller, så var øregangene åbne, og jeg blev i salen. Heldigvis. En herlig sanger, som jeg også har mødt siden, blot ikke i Klitmøller – endnu!
Men jeg husker også Keld Heick’s sang om Danmark, hvor Ræhr og Thisted jo nævnes. Sangeren Poul Krebs har også Thisted, Klitmøller og Vorupør med CD’en ”Der er noget ved alting”.

tom03670

Bjørn Hansen underholder pensionister i Hurup-Hallerne i november 2005.

Jeg bli’r…

På hjemmebanen fløj en ”Gul flyver” ind i DR’s Musikradio og Top 1o, og det blev en landeplage af format og et nyt orkester var født. Bjørn og Okay fra Hurup – og de er fortsat OK. Dette orkester har været på toppen i over 40 år og har gjort Hurup og Thy kendt i hele Kongeriget. Men ikke nok med det. For 25 år siden stod der en krølhåret gut, men en stemme som Bjørn’s, på scenen i Hurup sammen med sit orkester og få år senere brød han gennem ”lymuren” med ”En lille ring af guld”. Navnet er Johnny og orkesteret hedder KANDIS – de største succes i dansktoppen nogensinde. I 25 år har Hurup og Thy været på Danmarks kortet. Og ikke nok med det Far og Søn gik i kompagniskab, og så rejste de rundt i Kongeriet og underholdt med musik og sang, Bjørn og Johnny – med efternavnet Hansen. Igen var Hurup og Thy i centrum!
Kandis har gennem årene udgivet 15 CD og jubilæms-CD. Spillet over 5000 jobs. Kørt 3 gange rundt om jorden. Spillet overalt i Danmark og hele Skandinavien, i Tyskland, Østrig, USA, Australien og
De Vestindiske øer. Fanklub med 2500 aktive medlemmer + 10000 likes på Facebook. Utallige gange på TV. De spiller også den 28.december 2015. Og vigtigst af alt: De er stadig ganske uimponerede. KANDIS, der spiller konstant, har i skrivende stund udgivet 25 års jubilæumCD/DVD. Den har på kun en uge solgt til Guld, altså mere end 1o.ooo eksemplarer, og er nu nummer 3 på den officielle hitliste: hitlisten.nu. KANDIS er en institution på linie med Kim Larsen og Shubidua.
Bureauet MusikEvent i Thisted, som blandt andet ejes af Johnny Hansen, har ikke plads til malerier, for væggene er plastret til med guld og platin plader. Publikum har talt!
Her er det jeg bliver en smule imponeret – for den pris de har sat på Thy er ubetalelig – omvendt den pris Thy har sat på dem – har de aldrig fået!

tom02670

Johny Hansen underholdt i sommeren 2004 en flok Kandis-fans på en sejltur fra Vilsund til Doverodde.

Jeg lytter…

For et par år siden brugte jeg Æ’Holm (Erik Holm) fra Thyholm (ja, undskyld, vi er kommet lidt uden for Thy. Men han er visesanger og fortæller, og det var med spænding, om han nu kunne underholde 60 mand fra udkanter af Danmark. Den kunne han, og de morer sig fortsat, og husker Thy.
Musikkens Thy startede med Musikforeningen i Thisted, hvor landinspektør Poul Boe var ”dirigenten” i mange år. Vore landskendte Snedsted Garden og Thisted Garden har gjort Thy ære. Det samme har MasterClass med international tilsnit. Her blev operasangeren Jens Christian Wandt opdaget. Thy har flere af slagsen, nemlig Kjeld Christoffersen og Einer Nørby, sidstnævnte far til skuespiller Ghita Nørby, begge fra Thisted. Og hvem husker ikke Musikfestival i Sjørring Hallen. Her gav alle Thy orkestre den for fulde drøn i datidens Thy Rock stil om end knap så stort et publikum. Igen oplevers, at musikken binder Thy og Danmark sammen, og i maj måned næste år gør ThyRock det fuldendt i l hovedstaden.

tom01670

Æ Holm i Doverodde i august 2007.

Jeg så…

På en 3 ugers ferie forrige år på Cuba førte min guide mig til en park i Havanna, for her var noget jeg skulle se. En siddende John Lennon med sine velkendte briller og guitar, som statue. Ham så jeg for øvrigt – live – i Vestergade i Thisted i 70’erne. Nå, det var jo bare en langhåret sanger, som gik tur med Åge Rosendahl fra Skyum. Først mange år senere blev jeg imponeret over, at Lennon og Yoko Uno var verdenskendte i Thisted og Thy.
Står der et for øvrigt et mindesmærke af ham i Thisted? I Thy?

Imens spiller ToNight, To for en 1o’, Brassband, Oves Kapel og mange andre Thy orkestre musikken for de unge og de modne. De skaber glæde og fest og forbinder musikkens Thy med det øvrige land!
Bør vi ikke være imponeret? Bør vi ikke være stolte? – og så glæde os over det skæve land, som har næsten alt, men kun et Klitmøller, Cold Hawaii.
Lad os få historiefortællingerne, som et aktivt erhvervsliv også er en stor del af, i fokus – og lad os rette ryggen og svinge i takt til musikken.
Med ønsket om en glædelig jul til jer alle
Tom Lindskog
Cold Hawaii.

tom04670

Bjørn og Okay spillede i 2004 op til dans ved en julefrokost på Møllekroen i Hurup.

klik her for oversigt over alle indlæg