Leif giver ny energi til “gamle” møller fra Thy

ALTERNATIV: Leif Pinholt fra Visby har arbejdet for alternativ energi siden han i 1985 købte sin første vindmølle.

Af Klaus Madsen – 9. december 2010

VISBY: Der er langt ud på landet, og der er langt fra landet ind til byen. Den erkendelse var og er en væsentlig grund til, at Leif Pinholt interesserer sig for alternativ energi. Husene på landet er gamle og dårligt isolerede. Det koster brændstof hver gang indkøbsposen skal fyldes. Derfor var det en fascinerende tanke at blive selvforsynende med energi.

Klik på billedet for a høre Leif Pinholt fortælle

Han siger også, at han i mange år har boet i et hus der er helt neutral i forhold til udledning af CO2. Vindmøllen blev sat op i 1985. Den gang var betingelserne gunstige – så gunstige, at han satte et elvarmelegeme i fyret og slukkede for oliehanen. Det resulterede i et elforbrug på 35.000 kWh på et år. Forretningen var god. Man kunne modregne eget forbrug i salget af strøm fra vindmøllen. Leif vidst godt, at den ordning ikke kunne holde. Han vidste også, at energipriserne ville stige. For at formindske elforbruget etablerede han et solvarmeanlæg. Senere kom et træpillefyr til. Det hele var dog stadig CO2-neutralt

Gamle Vestasmøller ligger klar til at blive renoveret før salg.

Da de første vindmøller i Thy blev for små, og skulle udskiftes i midten af 90erne, så Leif muligheden for at købe de udskiftede møller. Vindmøllefabrikkerne ville ikke kendes ved deres gamle møller. Et par annoncer i dagblade, landbrugsfaglige blade i Danmark og Sverige gav en masse reaktioner. Firmaet Dansk Vindmølleformidling var en realitet i 1994. Siden har han solgt renoverede vindmøller og reservedele til stort set alle land i Europa. Så langt væk som New Zeeland og på Tasmanien snurrer vindmøller leveret af Leif Pinholt fra Visby. Der er mange besøgende på firmaets hjemmeside www.danishusedwindturbines.com

En gang var navnet Bonus almindelig over det danske vindmøllelandskab.

Mange af kunderne har efterspurgt vindmøller til en enkelt husstand. For fire år siden kontaktede Leif derfor Flemming og Bent Grønkjær fra Grønkjærs Maskinværksted i Hurup, med en opfordring til at genoptage produktionen af husstandsmøllen, Thymøllen. Den blev produceret på værkstedet fra 1983 til 1985, og et par af møllerne er stadig i drift. Umiddelbart var der ikke plads til produktionen af møllerne. Senere har krisen givet plads til at arbejde for salg og produktion af husstandsmøllen, der er på 6 kW, og bliver udstyret med den nyeste teknologi. Leif Pinholt og brødrene Grønkjær har etableret anpartsselskabet Thy Windpower til produktion og salg af Thymøllen. Arbejdet med møllerne kommer til at foregå i Thy på KK-metal i Hørdum, BV-trapper, Krik Marine og Grønkjærs Maskinværksted. Til støtte for opstarten har de modtaget 294.000 kroner fra LAG-midlerne.

Leif Pinholt.

I sommeren 2010 har folketinget vedtaget en lov, der gør det let at få tilladelse til at opstille husstandsmøller. Møllen skal stå højst 25 meter fra ejendommen. Når møllens kapacitet ikke overstiger 6 kW er det tilladt at lade elmåleren “løbe baglæns” når produktionen fra møllen overstiger husstandens forbrug. Folkene bag Thymøllen arbejder også på en mølle på 25 kW – her skal energien så oplagres.

Der arbejdes på at lave kontorer og udstilling i en af bygningerne fra den gamle cementvarefabrik på Thybovej i Bedsted.

Leif Pinholt er 54 år. Han er oprindelig uddannet på kontor hos det daværende Shell på Simonsbakke i Thisted. Senere kom han til køre lastbil med møbler. En tid kørte han taxa i Hanstholm. Først i firserne blev en hjælpende hånd til Grethe Højland, Højland Biler i Dragsbæk, til en stilling som bogholder. Da Højland i 1989 overtog Peugeot-forhandlingen i Thisted blev Leif lagerchef.
I 1995 tog han et etårigt kursus i virksomhedsudvikling på Uddannelsescentret i Hurup.
Allerede fra 1988 var han freelancesælger af vindmøller for Micon. Det stoppede i 1994, da fabrikken blev lagt sammen med Nordtank. I 1996 søgte han en stilling som sælger ved møllefabrikken Bonus. Den fik han og fortæller, at det skete på en sjov måde. Samme dag havde han på uddannelsescentret øvet sig i at skrive ansøgninger. Godt spisetid ringede telefonen. Leif troede det var en stor joke fra en af kollegerne på kurset, da han blev tilbudt stillingen. Det var alvor.

Thymøllen kan levere 6 kilowatt.

Sammen med Rie har Leif døtrene Charlotte og Carina. Pigernes interesser for ridning og musik har bragt Leif i bestyrelserne for Sydthy Rideklub, Snedsted Garden og Thisted Musikskole.
Leif har musik som en stor og uundværlig del. Siden han fyldte 18 har han spillet i forskellige orkestre og grupper. Det er stadig en god lørdag aften, når han sammen med musikkammeraterne spiller op til dans og underholdning.