Strisser fik tre måneder i Thisted – det blev til 20 år

KRIMINALROMAN: Michael Corvenius blev ansat ved politiet 1. november 1975. Han skulle i sommeren 1990 være vikar ved kriminalpolitiet i Thisted i tre måneder – han har været i Thisted siden. Arbejdet i politiet har inspireret ham til at skrive en kriminalroman.

Af Klaus Madsen – 4. november 2010

THISTED: De sidste 20 år har Michael Corvenius gennem sit arbejde i politiet kendt en prostitueret. Han har fået kendskab til en ofte rå og ubarmhjertig verden. Han har også mødt et menneske der driver prostitution på helt reel vis. De rigtige krimier har inspireret Michael Corvenius til at skrive kriminalromanen “Glædespigens Mareridt”. Mødet med den prostituerede har givet stof til en roman med erotik, blandet op med den rå kriminelle verdens ekstreme vold, og et par mord for fiktionens skyld. Mennesket er det modbydeligste dyr. Michael undrer sig over at mennesker kan være så onde som han gennem årene har oplevet det.

Klik på billedet for at høre Michael Corvenius fortælle

Til Michael i 2000 vendte tilbage til politiet, og fik ansættelse ved ordenspolitiet, har årene i politiet budt på mange forskellige opgaver og arbejdspladser. Han begyndte på politiskolen 1. november 1975. Efter fire år ved ordenspolitiet havde han to år ved Københavns Politis uropatrulje. I 1981 blev han observatør ved Politiets Efterretningstjeneste. I 1983 blev han udnævnt til kriminalassistent ved efterretningstjenesten. Fra 1984 til 1987 var han livvagt for EU-kommissionens præsident Jacques Delors. I 1987 blev Michael chef for sikkerheden på EU-kommissionens delegation i Washington DC. Han vendte 1. november 1988 tilbage til efterretningstjenesten. Han var med til skygge Blekingegadebandens medlemmer, og var i april 1989 med til anholde bandemedlemmet Jan Weimann. I årene, hvor Michael var væk fra efterretningstjenesten, blev strukturen ændret med udnævnelse af en række mellemledere. Det fandt han var forkert, og det rebelske i ham gjorde det svært at skjule frustrationerne. Det førte til, at den daværende operative chef, der var Per Larsen, syntes Michael, trods gode resultater, skulle finde sig et andet arbejde i politiet.

Michael Corvenius.

Der var opslået et tre måneders sommervikariat ved kriminalpolitiet i Thisted. Michael  søgte og fik vikariatet. Med et smil husker han, at han følte sig lidt som en del af  en Olsenbandefilm – han blev forflyttet helt Thisted – længst mulig væk fra hovedstadspulsen.
18. juni 1990 stod Michael  sidst på formiddagen på et tog mod Thisted. Det blev en rejse på hele 13 timer. Han strandede i nogle timer i Struer inden den sidste tur med bus til Thisted. Han husker hvordan han tænkte, at en rejse på 13 timer med et fly kunne have bragt ham den halve jord rundt.

Opholdet i Thisted blev forlænget til først seks måneder, senere ni, og til sidst en fast stilling ved kriminalpolitiet.
Fra 1997 til 2000 havde Michael Corvenius orlov fra politiet. Den brugte han til at uddanne sig til kørelærer og drive køreskole. Det blev lidt for trist – han savnede arbejdet i politiet og vendte tilbage.

Tre måneder som sommervikar er foreløbig blevet til 20 år i huset i Thisted.

Michael har altid haft lyst til at skrive, og han har haft let ved formulere sig på skrift. Han har skrevet på romanerne de sidste fem år. Romanen “Glædespigens Mareridt” er den første han får udgivet. Han har også en næsten færdig roman liggende. Den er i nogen grad selvbiografisk og samfundskritisk. Fra en politimand, der altid har taget stilling og sagt sin mening, er den næste roman også en kommentar til politiets nye struktur. Michael kan i al stilfærdighed ikke forstå, at politiets rolle i samfundet måles på, hvor godt opsatte mål opfyldes, og ikke på hvor meget kriminalitet der opklares. Han sammenligner det med, at brandvæsenet skal slukke  et budgetteret antal brande hvert år.
Hvis den første roman bliver godt modtaget har Michael fået så meget blod på tanden, at han er klar til at gøre den næste roman færdig.

35 år i politiet sætter perspektiv på livet.

Sproget er ikke til at tage fejl af. Når Michael møder thyboerne, i sit arbejde i politiet, er ingen i tvivl om, at de står over for en mand med stærke rødder øst for Valby bakke. Han er født i 1953 og opvokset i Dragør på Amager, og uddannet kok inden han, efter værnepligten i Livgarden, fik ansættelse i politiet.