Madkassen

DIXI – en madkasse lavet af aluminium.  Det var da jeg skulle i 6. B den blev købt. 1963, Borgerskolen i Thisted.

Af Klaus Madsen – 19. januar 2012

 

THISTED: Købt i Otto Jensens isenkramforretning på Nytorv. En madkasse til seks flade halve stykker rugbrød, og fire hvis der var et halvt æg og lidt pynt.


Klik på billedet for at høre “madkassefortællingen”.

Madkassen er fra 1963.

Det var et nederlag for min far da flertallet af forældrene i 5 E stemte for at nogle af børnene skulle gå i en såkaldt almen klasse, mens andre kom i den boglige. Det satte solide skel i resten af femte klasse – og i resten af livet. Jeg husker hvor vred min far var, da han og mor kom hjem fra forældremødet, hvor et af argumenterne for at dele klassen var, at man godt kunne se hvad børnene blev til – vi var 12 år.

Titelbladet i højskolesangbogen fortæller om fem skoleår.

Det var en sejr for min far, da han kunne sende mig i retning af den realeksamen han aldrig selv fik. En stærk anbefaling fra fars lærer kunne ikke rokke ved den kendsgerning, at bedstemor og bedstefar simpelthen ikke i 1937 havde råd til at sende far på realskole.

Køcks Nielsens læderforretning lå på toppen af Vestergade. Januar 2012.

Otto Jensen Isenkram lå på hjørnet af Nytorv og Nørregade. Januar 2012.

En mørkebrun skoletaske af læderblev købt i Køcks Nielsens fine læderforrettning i Vestergade. Madkassen sammen med engelskbøgerne, historiebøgerne, danskbøgerne, den lasede højskolesangbog, ternede og linierede kladdehæfter med uldne slidte hjørner, og ikke mindst den forhadte tyskbog. Lugten af skoleklasselunkne pålægsmadder. En rugbrødsmad med knaldrød calypsopølse med sød fransk sennep. En med leverpostej og agurk. En med ost. Calypsopølse ogleverpostej købt ved slagter Vestergård på Kastet. Til at holde sammen på madkasse og låg var et stykke bukseelastik med knude.

Slagter Vestergaards ejendom på hjørnet af Kastet og Refsvej. Januar 2012.

Nygade. Januar 2012.

Spisefrikvarter med en flaske skolemælk – hentet for et orange mælkemærke. I timen før spisefrikvarteret skramlen på trappen af mælkeflasker i kurve af jern. Der var maste madpakker uden madkasser. Leverpostejen var mast ned i det mørke rugbrød fra brødfabrikken i Nygade. Mørkt rugbrød pakket ind i fedtet papir med mørkeblåt tryk. Lyst rugbrød var for svage maver og pakket ind i fiset, grønt papir.

Brødudsalget lå over for Borgerskolens port i Skolegade. Januar 2012.

Vi kiggede på og lugtede til hinandens madpakker. Der var nogle, der ikke ville have madpakker. Med løn fra en byplads havde de råd til at løbe til brødudsalget på den anden side af Skolegade efter flade jødekager. Det var strengt forbudt at gå udenfor skolegårdens jernlåger i frikvartererne. Derfor var det kun de friske, der turde. Blev det opdaget vankede en på siden af hovedet – lidt afhængig af hvem overløberen var. Om vinteren sved det ekstra, når det var snerten af gårdvagtens læderhandske. Lussingerne blev siden afløst af en tur i gaskammeret – gårdvagternes fælles varmestue med rengøringskonernes spande og gulvbørster. Gaskammeret hed det vist, fordi der var et gasblus på en terrassoplade i det humske rum. Bag gaskammerets dør blev nogle af skolens skrevne regler afløst af uskrevne.

Navne og årstal står ridset ind i murstenene på Borgerskolens gamle bygning. Januar 2012.

Skoledage med glæde og angst.
Glæde ved at lære, og angst for at skulle præstere.
Glæde ved timer der kunne begejstre, og angst i timer, der afslørede kammerater, der ikke magtede at lære.
Glæde de dage, der ikke blev drillet, og angst de dage hvor drilleri gjorde ondt, når benene bogstavelig talt blev sparket væk,
Madkassen var med i skolen til realeksamen i 1968.

Borgerskolen. Januar 2012.

Fortællingen blev bragt i Thisted Dagblad 16. april 2002. Den er revideret i 2012. Det er den første  i en række skolefortællinger på navnligthy.dk.

Klaus Madsen

Fortællingen om madkassen er med i en serie skolefortællinger