Louises blues for kronhjorten og Thy

MUSIK FOR THY: Louise Bisgaard Vase vendte tilbage og hjem til Thy, for at skrive den musik hun blev inspireret til af billederne i bogen ”Kunstnere i Nationalpark Thy”

Af Klaus Madsen 25. september 2018

VILDSUND: Louise Bisgaard Vase fik en tanke og en ide, da hun i 2014 fik bogen ”Kunstnere i Nationalpark Thy” i gave. Hvis man kan male så smukt og fortælle om dyrene i Nationalpark Thy, så kan man også lave musikfortællinger om disse dyr. Louise er musiker, sanger og komponist

Klik på pilen for at høre Louise Bisgaard Vase fortælle i en musikalsk ramme af musik for natteravn og blues for kronhjort

I januar 2018 tog Louise en uge til Thy. Nu skulle tanke og ide gøres til virkelighed. I vintermånedens sparsomme lys og vinterstille mørke satte hun sig til klaveret i spisestuen hjemme hos forældrene Else Bisgaard og Niels Vase i Vildsund. Mellem ture rundt i Thy komponerede Louise musikken og musikkens tekster til Toner fra Thy. I foråret, eftersommeren og efteråret har hun præsenteret værkerne for thyboerne. Først ved en aften i Svankjær med musik og Ib Nord Nielsens fortællinger om nationalparkens dyr. Senest tre koncerter i Hvidbjerg V. Å Kirke, på Kirsten Kjærs Museum og Thisted Musikskole. Louise har sunget og spillet klaver, Mette Stærk spillede harmonika og Nordvestjysk Pigekor har sunget under ledelse ad Annette Boch Pedersen.

Louise har skabt et musikalsk værk med inspiration i dyrenes lyde og bevægelser. Hun har fundet sit eget musikalske udtryk.
Dyrene har været inspiration til den kunstneriske proces, der har skabt melodier og tekster. Louise har skrevet musik inspireret af lyd og bevægelse fra odder, sæl, hugorm, havørn, trane, regnspove, kronhjort, natteravn, grågås og sangsvane.
Under arbejdet med musikken til Toner fra Thy har Louise følt hun har været hjemme. Hun opdaget, eller genopdaget, stilheden og ensomheden i naturen i Thy. Hun har haft tid og rum til fordybelse i de Thys kunstneriske mangfoldighed.

Louise voksede op i Vildsund. Hun gik på Stagstrup Skole. Hun har tage HF som enkeltfag. Et ophold på Vestjyllands Højskole i Velling ved Ringkøbing har haft stor betydning for hendes musikalske udvikling. Hun har på bmusikkonservartoriet i Odense studeret verdensmusik og folkemusik. I 2011 blev hun bachelor. I 2014 fik hun ved Københavns Universitet kandidatgrad i musikdidaktik. Nu er hun startet på en uddannelse på Sjællands Kirkemusikskole som organist og korleder. Hun er organist ved Søstrup og Sønder Jernløse Kirker på Vestsjælland. I virksomheden Vase Musik tilbyder hun undervisning i klaver, sang og kor. Hun er aktiv med koncerter.

</a