Blæsten gik frisk over Limfjordens træskibe

TRADITIONER I HAVN: For 23. gang gæstede træskibe Thisted Havn. Sejladsen, “Limfjorden Rundt “,  til limfjordshavnene er  en stor sejlende udstilling af stolte håndværks- og sømandstraditioner

Af Klaus Madsen – 16. september 2010

Klik på billedet for at se billeder og fornemme lidt af stemningen omkring træskibene på fjorden og i Thisted Havn

THISTED: Hvert år i september lægger en armada af træskibe til kaj i seks Limfjordshavne.  Starten til, det der gennem 23 år har udviklet sig til at blive,  nordens største træskibsfestival, gik  i Løgstør og første havn var som altid Thisted. Fra Thisted sættes kursen mod Struer, Nykøbing, Fur og Skive. Der var godt 50 træskibe tilmeldt til kapsejladsen og træskibsfestivallen “Limfjorden Rundt 2010” . Limfjordshavnene tager gæstfrit mod træskibene og deres besætninger. I Thisted blev der i Thisted Sejlklub budt på en god gang aftensmad tirsdag aften. Det lunefulde septembervejr gjorde sejladsen til Thisted til en lidt barsk affære med modvind på kursen fra Feggesund mod havnen i Thisted. Næsten alle skibe måtte sejle fra Feggesund til Thisted med motorkraft.

Fra midt på eftermiddagen tirsdag 14. september blev der promeneret langs kajerne i Thisted Havn. Skibene blev med snævre manøvrer fortøjet, og lyden af brummende og dunkende motorer blev akkompagneret af vindens sus og sang i træskibenes master og tovværk. Der var musik og underholdning for både “bolværksmatroser” og skibenes besætninger.

Onsdag morgen ved otte-tiden satte træskibene kursen mod Vildsund.  Ved Vildsundbroen samledes skibene for at sejle gennem broen i hold af hensyn til biltrafikken over broen. Det var planen at starten på dagens kapsejlads mod Struer skulle ske umiddelbart syd for broen. Kapsejladsen blev aflyst – septembervejret drillede med vindstyrker over kuling og en drilsk sydvestlig vindretning.

Thisted Havn og by favnede de mange træskibe.