Lillebykirke og Blå Briller

Thisted Kirke: Bygmestrene i Thisted Lilleby brugte tre år på at bygge Thisted Kirke, som den i 1950 tog sig ud i Thisteds bybillede

Af Klaus Madsen – 30. juni 2016

THISTED: Borgmesteren og præsten holdt tale for kirken i Thisted Lilleby. De holdt også tale for kirkens bygmestre der i tre år har arbejdet på at bygge en nøjagtig kopi af Thisteds smukke hvide kirke.

Borgmester i “den store by” Lene Kjelgaard Jensen talte om Thisted Lilleby som en vigtig del af kulturoplevelsen i Thisted.
Sognepræst Gitte Ishøy repræsenterede byens gejstlighed. Hun var ikke i ornat, og skulle det have været en gejstlig indvielse, var det vel også en biskop, der skulle være til stede. Gitte Ishøy havde klædt sig på en måde der passede til hendes blå briller.
Netop de blå briller og lillebyen har en historie, som Gitte Ishøy berettede om. Hun var på indkøb, og mellem varehylderne blev hun stoppet af en mand, som bramfrit udbrød, st hun da havde blå briller. Hvis der, også i lillebyens kirke, står en præst med blå briller, så er det Gitte Ishøy i 1:10 størrelse.

lilleby11

Gitte Ishøy.

lilleby16

Johannes Thorup har været en af bygmestrene , og han har som smed været selvskrevet til at bygge på rækværket mellem kirken og Vestergade.

Opmålinger af kirken i Vestergade er brugt til at bygge en “ny” kirke i størrelsesforholdet 1:10. Murstenene har de rigtige dimensioner. Uret i lillebykirkens tårn holder tiden. Spiret på tårnet sider lige så skævt som på den store kirke. Johan Galsters Madonna er på plads på sin granitsøjle øst for koret. I korets gavl er en flot kopi af  eksempler på stenhuggerkunst fra den første romanske kirke i Thisted. Kirken i lillebyen er bygget, så den også her er hævet over byens verdslige boliger.

lilleby24 lilleby30

Lillebykirkens tag ser ud som var det bly. Man valgte zinckplader i stedet. Der er høje krav til arbejdsmiljøet når man skal arbejde med bly, og det var også vanskeligt af skaffe blyplader i den rette dimension. Næsten 3000 plader dækker kirkens kor, skib og tårn.
Som på et skibsværft har tårnet været i dok. Det er bygget indendøre på lillebyens værksted og derefter sat sammen med kirkens kor og skib, der er bygget udendørs “på pladsen”. Pladsen på værkstedet er trang, og det ville være for besværligt at flytte så stor en bygning fra værksted til pladsen på bakken i lillebyen

lilleby41 lilleby38

Støbejernsrækværket, som på en granitmur skærmer kirken mod Vestergade, er også en vigtig del af lillebyens kirke. Det 980 balustre. Støbejern er erstattet af kobberør presset til den rigtige dimension. Figurerne er printet på en tredimensionel printer på EUC Nordvest. Støbejernsrækværket ved kirken i Vestergade blev renoveret i slutningen af 80erne. Dengang var der en diskussion i menighedsrådet om man skulle fjerne rækværket. Det fik lov at stå, og derfor har det været muligt at lave rækværket som det også så ud i 1950.

lilleby26 lilleby34

Tre år og godt 6000 timer er gået med at bygge kirken.
Efterhånden kan lillebyen vise 80 flotte bygninger med kulturfortællingen om Thisted i 1950. Thisted Lilleby er et godt grundlag for en nutidig byvandring med læren om, hvordan vi opfatter og forandrer Thisted og Thisteds sjæl og kultur.

lilleby25 lilleby36

Klik på billedet for at se Thisted Lillebys hjemmeside.