Der kommer ar efter dybe sår

VETERAN: Leif Korsgaards oplevelser som udsendt til Bosnien fra beredskabsstyrelsen har givet ar på sjælen. Han har stor støtte og glæde af sammenholdet med ligesindede i “Thy Veteraner”, der har samlingssted i lokaler ved Vestervig-Agger Hallen. Han var med til at markere flagdagen for Danmarks Udsendte i Thisted og i Vestervig Kirke 5, september

Af Klaus Madsen 10. september 2018

THISTED: Få dage efter Leif Korsgaard i 2008 vendte hjem fra en dejlig gensynsrejse til Bosnien kom svedeturene, tankemylder og manglende koncentrationsevne. Det var mange år efter han i 2003 oplevede at gode kolleger blev dræbt og såret. Han fik lykkepiller og kæmpede også med et alkoholmisbrug. Han har været indlagt på psykiatrisk sygehus, og behandlet med en maniodepressiv diagnose. For Leif kan oplevelser og følelser ikke diskuteres.

Klik på pilen for at høre Leif Korsgaard fortælle

Leif tog til Bosnien på en tre måneders kontrakt i februar 1993. Som mekaniker arbejdede han med vedligeholdelse af beredskabsstyrelsens køretøjer der i konvoj kørte nødhjælp ud til den hårdt plagede civilbefolkning i det borgerkrigshærgede land.
Efter tre måneder forlængede han kontrakten med endnu tre måneder.
Der var også tid til lidt solferie i Split ved Sortehavskysten.

Leif Korsgaard var en del af Beredsskabsstyrelsens mandskab til veteranernes flagdag i Thisted.

En dag i Split han han ind på den danske konvojleders kontor og kunne godt fornemme, at der var sket noget alvorligt. En dansk nødhjælpskonvoj var blevet angrebet i et forsøg på at køre forsyninger til byen Maglaj, som i lang tid havde været isoleret.
Der var etableret våbenhvile mellem borgerkrigens parter for at en konvoj på ni danske lastbiler med madvarer og medicin kunne komme frem.
Der var ingen radiokontakt til konvojen.
Efterretninger fortalte, at konvojen blev angrebet ved en tunnel tæt på Maglaj. To unge udsendte blev dræbt og to såret.
Konvojlederen var nået frem til byen, der blev udsat for et bombardement af morterer. Han måtte søge ned i en kælder under et varehus.

Dagligdag på kasernen i Dragsbæk. Leif Korsgaard reparerer en pumpe.

Det var svært for Leif at gå rundt i shorts og holde ferie, mens han vidste, at der var en konvojleder, som havde brug for hjælp. Det var umuligt at komme ind for at hjælpe. Al kørsel med nødhjælp blev indstillet i tre dage.
Når Leif tænker tilbage, synes han ikke beslutningen om at stoppe var helt rigtig.
Oplevelsen af ikke at kunne hjælpe var slem.
Sammen med andre grimme oplevelser er det han kalder “rygsækken” blevet fyldt, og åbenbart overfyldt, efter gensynsturen hele 15 år senere i 2008.

Leif Korsgaard.

I 2004 var Leif udsendt i seks uger for beredskabsstyrelsen til Pakistan. Han har også været på opgave i Indonesien.

Leif Korsgaard synes, det er bedst at bruge en tragt, når han skal hælde olie på pumpen. En af medicinens bivirkninger er rystende hænder.

Det kan gå hurtigt med udsendelserne til verdens brændpunkter. En dag, da Leif, på kasernen i Dragsbæk, stod og underviste værnepligtige i brug af pumper, kom hans daværende chef Jan Wehrenberg og spurgte, om han kunne tage til Syrien. Han skulle være klar om en time, og tre timer senere være i Aalborg Lufthavn. Leif nåede at ringe til sin kone for at sikre sig det var i orden. Det var heldigt han kunne stille med sit pas i Aalborg. Foruden Leif blev tre befalingsmænd og tre værnepligtige sendt med på missionen. Befalingsmændene kom fra Herning og blev i hast kørt til Thisted. De værnepligtige blev udvalgt fordi de havde deres pas parat.

Veteranernes dag i Thisted med musik, faner og march i Thisteds gader og højtidelighed på Storetorv.

Leif, der har titel af oversergent, er født og opvokset i Gudnæs Strand. Han blev uddannet mekaniker på beredskabstyrelsens værksted på kasernen i Dragsbæk.
En kort periode efter værnepligten var overstået, arbejde han som landbrugsmedhjælper.
Efter han havde været udsendte i 1993 blev han i 1994 igen en del af civilsamfundet. Blandt andet arbejdede han i 4-5 år som rejsemontør.
I 2001 var børnene blevet så gamle, at det var godt at have far hjemme. Han blev igen ansat i beredskabsstyrelsen og har siden arbejdet med reparationer og vedligehold på værkstedet.
Leif er 47 år gammel. Han bor i Frøstrup.

Klik på billedet for st besøge Thy Veteraners hjemmside.

 

</a</a