Kvinder i Thy

Vi fejrer i år, at det er 100 år siden, at de danske kvinder fik valgret til Folketinget. Siden 1915 har kvinder kunnet bestride politiske poster, men der skulle gå næsten 100 år, før landet fik sin første kvindelige statsminister. Det skete i 2011, hvor Helle Thorning Schmidt indtog pladsen.

collage01670

I de forløbne 100 år skete store omvæltninger for kvinders muligheder i samfundet. At få en uddannelse er i dag en selvfølge og en karriere ligeså. Men samtidig er der mange kvindelige gøremål, som hænger ved. Husholdningen var stadig et kvindedomæne og barselsorloven holdes mest af kvinder.
På Museum Thy markeredes 100 året for kvindernes valgret med udstillingen ”Kvindeliv i Thy 1915 – 2015”. I udstillingen kunne man se genstande som relaterer sig til kvindelivet, tøj gennem årtierne samt læse om udviklingen. I en anden del af udstillingen kunne man sætte sig og se små fortællinger om kvindeliv i Thy i det 21. århundrede. Det er 9 kvinder, som beretter om deres eget kvindeliv – muligheder og udfordringer – mangfoldighed og konventioner.
Den yngste kvinde stod ved begyndelsen til sit voksne liv som kvinde, flere var midt i deres gerning, et par stykker havde lagt arbejdslivet bag sig og en enkelt havde forladt denne jord. Men hver repræsenterede de et kvindeliv – en historie – en fortælling.
Så giv dig tid til at høre fortællingerne fra udstillingen – det var ikke kedeligt at være kvinde anno 2015!
Udstillingen var på Museum Thy til 28. marts 2016.

 
Klik på pilen ved billederne for at høre kvindernes fortællinger

Gitte Ishøy

 

Marianne Smed

 

Karen Louise Erichsen

 

Bente Thorup

 

Annalise Eriksen (død 16. oktober 2013)

 

Lene Kjellgaard Jensen

 

Marie Bertelsen

 

Henny Mortensen

 

Ditte Svendsen