Knud har en god tid – høj puls og sved på panden

SENIORLØBER: Knud Andersen er 67 år. Han begyndte at løbe for tre år siden, og han løber eller cykler nu mindst tre gange om ugen

Af Klaus Madsen – 12. maj 2011

THISTED: Han har været langturschauffør, arbejdet på et støberi, haft en minkfarm og sluttede et arbejdsliv, der begyndte inden han forlod skolen efter konfirmationen, med at gøre rent på slagteriet TiCan i Thisted. De fleste år har Knud Andersen haft fysisk udfordrende arbejde. Han gik på efterløn da han var 62 år. Nu er han 67.

Klik på billedet for at høre Knud Andersen fortællle

Motion blev for tre år siden en fast del af Knuds dagligdag. For en halv snes år siden stoppede han med at ryge. Det skulle være starten på et sundere liv. Det blev et liv uden tobak, men også til nogle flere kilo. Som han selv bramfrit udtrykker det: – Jeg var blevet for stor. Det var for besværligt.
Ønsket om at tabe sig, og få et bedre og mere aktivt liv, fik Knud til at starte motionen. Han har fået et bedre liv, og han har også tabt 9-10 kilo.

Da de første løbere for tre år siden startede om onsdagen, som Start to Run-projektet og fortræning til den første udgave af Nationalparkmarathon, ved Thy-Hallen var Knud med. Han fandt dog hurtigt ud af, at tempoet var noget højere end han kunne klare. De fleste var 20 år yngre end Knud. Han stoppede med onsdagstræningen. Han stoppede ikke helt med at motionere.

Egon Carl Jensen var også en af løberne på onsdagsholdet. For ham gik det også lidt for hurtigt. Han tog derfor initiativ til, for godt et år siden, at starte en gruppe for “seniorløbere” – folk på 60 år og ældre, med lyst til at gå eller løbe. Den ældste i gruppen er 82 år. Det er blevet en succes. Hver tirsdag og torsdag klokken 10.30 møder omkring 30, af næsten 50 medlemmer, ved Thy-Hallen. De mødes for at gå og løbe fra tre til seks kilometer. Egon Carl Jensen er leder for “seniorløberne”.

Det var en gang tobakken Knud var afhængig af – nu er det motion. Han fortæller, at han får uro i kroppen, hvis ikke han motionerer. De to gange om ugen sammen med de andre “seniorløbere” er ikke nok. Han tager ofte en tur i weekenden. Hvis vejret er godt kan det godt blive til motion, enten i løbesko, eller på cykel, et par gange i løbet af en weekend.

Motion er godt. Det er godt for “skroget”, som Knud udtrykker det, men det er også godt for hovedet. Man bliver bedre til pas, og når pulsslagene lige har lagt sig, og den værste sved et tørret af panden, giver motionens fysiske anstrengelse forunderligt nok mere energi. Det er vigtigt for Knud, og alle de andre “seniorløbere”, at holde sig i gang så længe man kan.

En vigtig del for “seniorløberne” er at mødes og blive varm og forpustet sammen. Knud sætter stor pris på det fællesskab han oplever. – Vi passer jo på hinanden og holder også lidt øje med hinanden, når vi går og løber.
Hvis man ikke som forventet møder frem, er man savnet, og der bliver spurgt om hvorfor, og om man er syg. Det er ikke af nysgerrighed, men omsorg.

Da “seniorløberne” sidst på formiddagen tager afsked med hinanden foran Thy-Hallen, går Knud hen til en ny, flot og lidt fræk rød-hvid mountainbike, hvor cykelhjelmen hænger klar på styret. Han købte den, fordi den gamle cykel var alt for sej at træde. Nu bliver det til mange, og efterhånden også lidt lange ture på cyklen, som man vel nok troede tilhørte en af de mange unge, der hver dag parkerer foran Thy-Hallen. Cyklen tilhører en aktiv 67-årig.