Et par ugers arbejde er blevet til 40 år i Thy

TILFLYTTER: Værktøjsmager Kjeld Sørensen skulle være i Thy kort tid i 1976. Han bor her stadig, og han har siden 1980 med succes drevet værktøjsfabrikken Thi-Tec

Af Klaus Madsen – 6. marts 2017

THISTED: Det var egnsudviklingstanken og pengene bag, der i starten af 70´erne fik virksomheder som Coloplast, Glostrup Møbelfabrik, Hellesens, Oticon og Joran Bor til at flytte fra Københavnsområdet til Thisted og Thy. Det var Jorans Bors overtagelse af maskinfabrikken H. Reinholt i Farum, der i 1976 sendte 29-årige Kjeld Sørensen til Thy.

Kjeld Sørensen skulle kun lige starte en ny produktion af hammerbor og borsystemer op på fabrikken i Thisted. Han havde arbejdet for Farumvirksomheden og i 1975 været produktionschef på virksomhedens afdeling i Tyskland.
1. Juli 1976 startede Kjeld Sørensen på Joran Bor. Det viste sig, at den forventede korte indkøringstid ikke kunne slå til.
I sommerferien kom hans kone Marianne og børnene John og Pia til Thy. Familien boede to uger på campingpladsen i Thisted.
De brugte sommerferien til at beslutte at flytte til Thy. I løbet af ferien købte de hus på Kastanievej i Thisted, som de flyttede ind i 1. oktober

thitec19

Kjeld arbejdede på Joran Bor i to år. Derefter arbejdede han halvandet år hos værktøjsmager Carlo Møller, inden han 1. april 1980 blev selvstændig.
Han havde en plan om at blive selvstændig inden han fyldte 35. Sammen med en kollega startede han værktøjs- og maskinfabrikken Thi-Tec. I 1986 blev Kjeld alene om at drive virksomheden. Et vigtigt generationsskifte er en kendsgerning. Nu ejes og drives Thi-Tec af Kjeld, Kjelds søn John og Michael Sivertsen med hver en tredjedel.

thitec11

Kundegrundlaget i starten var blandt andre Hellesens og Glostrup Møbelfabrik i Thisted. Automatfirmaet JK-automater havde brug for reservedele til automaterne. Det var svært og dyrt at skaffe delene fra USA, hvor automaterne var fremstillet.
I 2017 er der 10 ansatte. Der er investeret et tocifret millionbeløb i avancerede værkstøjsmaskiner, og pladsen i fabrikken er ved at være trang.
Kunderne og opgaverne er spredt bredt. Store danske virksomheder som Novo Nordisk, Lego, Grundfos og Danfoss for fremstillet avancerede værktøjer hos Thi-Tec i Thisted. Nye biler fra fabrikker i Europa kan sagtens have dele, som er fremstillet med værktøj fra Thi-Tec.
For at være tættere på kunderne i Tyskland og Ungarn har Ti-Tec en afdeling i Polen. Fabrikken har også kunder i Norge og Sverige.

thitec01

Gode kontakter og erfaringer, når for eksempel det bedste stål skal findes og købes, er vigtige.
Grundlaget for Kjelds og Thi-Tecs mange år som velrenommeret værktøjsmager og værktøjsfabrik er og har været Kjelds store netværk. Ordet netværk har han brugt og anvendt i praksis længe før ordet blev moderne.

thitec13

Værktøjsmagere er eftertragtede håndværkere. Der er blot et par tusinde i Danmark, og for en dansk branche, som er kendt for at fremstille produkter af højeste kvalitet og til den aftalte leveringstid, kan det være svært at skaffe arbejdskraft. Ofte løses det godt med en grundig efteruddannelse og videreuddannelse af industriteknikere.
Et så specialiseret værktøjsfirma som Thi-Tec kan ligge alle steder. Kjeld oplever alligevel, at der er længere fra de store byer til Thy, end der er fra Thy den anden vej. Der er ikke en motorvej lige udenfor fabriksporten på Industrivej i Thisted.

thitec12

Man skal ikke snakke meget, med Kjeld og hans kone Marianne, før der afsløres, at de kom til Thy fra Glostrup. Sprogtonen er uændret og umiskendelig.
Kjeld fortæller lidt tankevækkende om forskellen på at bo tæt på hovedstaden og alle dens tilbud, og bo i Thisted: – I starten savnede vi meget i København, som vi så opdagede vi alligevel aldrig brugte.
De oplevede og oplever stor forskel på værdierne blandt mennesker. De blev taget pænt i mod, og efter de første par år i Thy besluttede de, at det var her de ville bo. De føler sig godt tilpas, og kan ikke tænke sig at flytte tilbage. De har ikke fortrudt

thitec10

 

thitec22

Thi-Tecs ejere. Fra venstre: Michael Sivertsen, Kjeld Sørensen og John Sørensen.