Lyst til gammel mekanik og godt værktøj

TRAKTOR: 25-årige Karsten Nygaard samler på og reparerer gamle traktorer. Han er førtidspensionist og bruger de gode dage på at arbejde i værkstedet på ejendommen i Sønderhå

Af Klaus Madsen – 29. marts 2012

SØNDERHÅ: _ Når jeg ser et stykke værktøj, som jeg synes er smart, kan jeg ikke lade være at købe det. Måske får jeg brug for det i morgen – måske om et år – eller måske aldrig. Sådan fortæller Karsten Nygaard om noget af det, der fylder hans tilværelse med mening. Da han fyldte 18 blev han førtidspensionist, efter en barndom med mange skiftende skoler. Han har en medfødt ryglidelse og DAMP og Asbergsyndrom. Ærligt fortæller han, at han ikke var god til at gå i skole.

Klik på billedet for se billeder og høre Karsten fortælle

Det var svært at bevare koncentrationen. Hvis han fik øje på noget, der interesserede ham, udenfor klassens vindue, rejste han sig bare og gik ud. Han fortæller, at det var en stor dag, da han i syvende klasse fik lov til at går i skole nogle få timer, og derefter tage på arbejde hos en landmand.

Karsten er på værkstedet mange timer hver dag.

Karsten har en god hukommelse. Han er sproglig stærk og læser uden problemer instruktionsbøger til maskiner på fremmede sprog. Han har blot aldrig kunnet fungere sammen med mange mennesker.
Uden videre fortæller han, at en 5 watt glaspære hos et reservedelsfirma har nummer 8612961. Han kan huske telefonnumre han ringede til for flere måneder siden.
Hvis han på værkstedet har set en løsning på et problem oplever han det som et billede, som  han kan tage frem og kigge på igen.
Da han en dag kom på et traktorværksted, og så, at man for at løse et problem altid tog hele førerhuset af, kunne han fortælle og vise, hvordan han havde set en let måde at lave det på. Han tog “billedet frem” fra hukommelsen.

2002 var første traktor Karsten satte i stand en grå Ferguson. Nu har han kun en nøjagtig model.

Senere købte han og reparerede denne Ferguson.

Den første traktor, en klassisk grå Ferguson, fik Karsten for en halv snes år siden. Den blev sat i stand, Motoren blev repareret og gjort startklar. Den grå Ferguson er solgt og erstattet af en rød Ferguson 35, årgang 1961. Den havde Karsten hørt skulle være en skøn lille bensindrevet traktor. Den røde Ferguson blev købt hos Hundahl i Tilsted. Den er sat i stand, og monteret med en frontlæsser. Den starter velvilligt ved første forsøg.

Karsten samler også på legetøjsudgaver af gamle traktorer.

I den gamle stald står en større samling af gamle landbrugsmaskiner.

Gamle vognhjul og et par gamle tærskeværk.

Lysten til at rode med motorer i lugten af olie og bensin har Karsten altid haft. Han bruger de muligheder hans sygdom og symptomer giver ham for at få indhold i en ellers udsigtsløs tilværelse. Gennem årene har han haft forskelligt arbejde. Han vil gerne have et arbejde, hvor han kan udnytte sine evner og den viden han har fået. Som førtidspensionist må han tjene 65.000 kroner. Overstiger han beløbsgrænsen skal hans pensionssituation tages op til vurdering.
Karsten håber stadig på, at han få et arbejde efter fleksordningen.

Laden med en række gamle traktorer.