Billeder fra en morgen – et billede til en forside

FORSIDEN: Lodbjerg Fyr leder i 2015 ind i den 85. udgave af Jul i Thy. Billedet af fyret blev taget tidlig morgen 9. september

Af Klaus Madsen – 30. oktober 2015

THY: Lyset fra et fyr drager. Et fyrtårn er både et symbol, og også helt nødvendig for søfolk. Et fyrtårn er måske lidt gammeldags, men tårnets stærke regelmæssige blink har alligevel overlevet nutidens positionssatellitter og alt sårbar elektronik. Vi har gavn af fyrtårne i vort liv og virke. Det giver retning, hjælper til at holde kursen og er med til at give tryghed. Et lys i mørket giver også tro og håb.

omslag_jul

Redaktionen havde besluttet, at billedet på 2015-udgaven af Jul i Thy skulle være Hanstholm Fyr. Hanstholm Fyr har i generationer været symbol og omdrejningspunkt for Hanstholm og Hanstholms udvikling. Beslutningen blev taget på et møde  allerede i februar. Hanstholm Fyr, og bygningen ved fyret har gennemgået en større udvendig renovering. Derfor var der i mange måneder et stillads omkring fyrets øverste del. Det så ikke pænt ud på et forsidebillede. Nu er stilladset dog pillet ned, og fyr og bygninger tager sig flotte ud.

Nok er Thy det man bag administratorruderne i København kalder udkant. Vi har dog to stærke fyr og fyrtårne, der begge sender lys ud over kanten og rækker ud mod verden. Derfor blev det Lodbjerg Fyr, der kom på forsiden.

lodbjerg09lodbjergmorgen08

lodbjergmorgen02lodbjerg04lodbjergmorgen05Inden billederne blev taget var både vejrmeldinger og solopgangstider undersøgt for at ramme den rigtige balance mellem fyrtårn, fyrets lys og himlen. Almanakken fortalte, at solen stod op 06.45 9. september. Optagelserne skulle helst finde sted i den sidste del af tusmørket, hvor solen står mellem 6 og 12 grader horisonten. Billedet blev planlagt. Det var vigtigt, at billedet blev taget fra en vinkel, så dagens gryende lyst trængte sig på fra højre – øst i underbevidstheden til højre, det kender vi fra et landkort.

Reelt var der mindre end 10 minutter, hvor morgenlyset var helt rigtigt. Dagens lys kommer hurtigt. Derfor var det vigtigt at være “på plads” til tiden og gerne før. Det var også vigtigt hurtigt at få lavet mange optagelser, så der var et stort udvalg af billeder at vælge ud fra. Det blev til næsten 300 billeder (moderne digitalkammeraer indbyder til at tage mange billeder hurtigt).

Der blev arbejdet med motiv, eksponering, beskæringer og komposition. Virkeligheden er nogen gange anderledes sat sammen end fantasiens gennemtænkte konstruktioner. Det overrasker hver gang. Pludselig rammer øjet et nyt billede, og den morgen ramte øjet mange billeder. De få minutter med det rigtige lys føltes uendelige. Følelsen på en af efterårets første morgenkolde og tågede dage var varm og dejlig. Anklernes og skinnebenenes kolde følelse fra græssets gennemtrængende morgendug var glemt.

lodbjergmorgen12

lodbjergmorgen06

lodbjergmorgen07

På vej hjem til Thisted fra Lodbjerg kom billeder af solen og dagslyset. Gennem morgentågens lave banker sendte solen dagens første varmende og livgivende stråler gennem læhegnet. Kondensstriber fra en rutemaskiner, der sikkert snart skulle lande med passagerer til en lufthavns morgenmylder, lyste op i solen og brød den mørke himmel.

julithy03 julithy05

26. oktober blev Jul i Thy præsenteret ved en sammenkomst på Museum Thy. Jørgen Miltersen, til venstre, og Erik Lauritsen, som i mere end 40 stod for udgivelsen, var blandt gæsterne. Svend Sørensen fra museet præsenterede indholdet i Jul i Thy 2015.