Jan fra Morup Mølle klarer både de små og de store læs

VOGNMAND: Jan Olesen har i 30 år drevet vognmandsforretning fra Morup Mølle

Af Klaus Madsen 3. december 2018

MORUP MØLLE: Tillid er mere end et ord for 55-årige Jan Olesen, der i 30 år har sendt Morup Mølle Vognmandsforretnings blå lastbiler rundt på vejene i Thy. Tillid er en af grundpillerne for Jan, og måden han driver sin vognmandsforretning med fem lastbiler på. Han sætter en ære i at holde aftaler.

Morup Mølle har haft en vognmand i mere end 80 år. Jan Olesen overtog for 30 år siden forretningen, som hans far, Arne Olesen, havde drevet i 35 år, og overtaget efter Kristian Pedersen, der var Morup Mølles vognmand i 25 år.
Det begyndte med et spand heste, spændt for vognen der daglig kørte mælk i transportspande fra egnens bønder til mejeriet i Morup Mølle. Det har udviklet sig til mange hundrede dieseldrevne hestekræfter i de kendte blå lastbiler.

Jan Olesen.

Jans dagligdag går med at lægge arbejdet til rette for firmaets fem chauffører på fem lastbiler. Jan har altid headsettet i venstre øre, og det bliver til mere end 60 daglige opkald på mobiltelefonen når en snes meget forskellige opgaver skal løses. Arbejdet på kontoret deler han med sin kone, Dorte, der også arbejder som leder af SFO-afdelingen på Koldby Skole.

Ved Thisted Kraftvarmeværk arbejdede Mathias Bang Larsen med kranen for at flytte elementer til en ny silo.

Opgaverne er mangfoldige, og Jan værner om at være lokalesamfundets vognmand. De fleste opgaver er lokale og i Thy.Når han siger, at “intet er for småt og intet for stort” er det ikke bare en floskel. Mange læs sand og grus køres for håndværkere. Containere flyttes og tømmes. Fra fabrikker og værksteder hentes affald. Lastbilernes kran bruges til mange løfteopgaver. Muslingesæsonen giver også arbejde til vognmanden. Når høsten sætter ind, bliver der ekstra travlt med at transportere korn. Der flyttes også hele året adskillige tons korn mellem landmænd og grovvarerfirmaer af de blå biler fra Morup Mølle. Nordvest Foder i Vestervig er fast kunde.

Jonas Sommer Andersen gør sugeaggregatet på korncontaineren klar.

Fra pladsen bag privatboligen i Morup Mølle sælges grund og sand. Der er altid 15 slags på pladsen. Her kan alle komme og købe, og sommerhusfolket er gode kunder, når sæsonen starter.

I næsten 40 år, til 2010, havde Jan arbejdet med at rydde sne på vejene. Den opgave mistede han ved en licitation. Det følte han var en alvorlig streg i regningen, og han troede ikke, det var muligt at drive vognmandsforretningen videre på samme niveau. Det viste sig, at han bogstavelig talt godt kunne køre videre, også selvom det skete i kølvandet på krisen i 2008, som en tid gav en alvorlig nedgang i antallet af opgaver. Jan fandt andre opgaver, kalenderen blev fyldt ud.

Jan Olesen.