Janni træner 20 timer om ugen – og passer skolen

VANDSKRÆK: Hun var skrækslagen for vand, og troede aldrig hun skulle komme til at holde af at svømme, men siden 17-årige Janni var 10 år, har hun trænet i Thisted Svømmeklub.

Af Klaus Madsen – 30. september

THISTED: Otte gange om ugen er Janni Overgaard klar til træningstimer på en af startskamlerne ved bassinet i Thy-Hallen. Med fire timers ugentlig styrketræning bliver det til 20 timers træning hver uge.

Klik på billedet for at høre Janni fortælle og se billeder

Når træningstimerne lægges til skoletimerne på HHX-linien på EUC Nordvest, bliver det vigtigt og nødvendigt, at Janni kan disponere sin tid. Ugeplanen for Janni, der svømmer på Thisted Svømmeklubs konkurrencehold, er to timers  eftermiddagstræning mandag. tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag. Tirsdag og torsdag er der også to timers træning om morgenen. Søndag er fridag – når der ikke er stævne.

Janni springer mange gange hver uge ud over bassinet i Thy-Hallen.

En hverdag med morgentræning i svømmeklubben begynder for Janni når vækkeuret ringer klokken halv syv om morgenen.

  • Når taskerne med skolebøger og svømmetøj er pakket, tager hun cyklen til Thy-Hallen for at være klar til de første to timers træning i bassinet.
  • Klokken ti møder Janni i HHX-klassen på EUC Nordvest. Hun går på skolens særlige idrætslinie.
  • Skemaet viser undervisning til klokken kvart over tre. Janni har en aftale med læreren om, at hun godt må forlade klassen lidt i tre så hun ikke bliver forsinket tl træningsstart klokken tre.
  • Efter to timers træning i vandet og en times styrketræning er Janni hjemme til aftensmaden klokken halv syv. Så skal der tit læses lektier, være tid til veninder, og måske lidt tid ved computeren, inden en god nats søvn gør Janni klar til næste dags program med skole og træning.

Janni Overgaard.

Janni var skrækslagen for vand, da hun var yngre. Hun blev nærmest tvunget af moren til at gå til svømning. Kravet var svømning en gang om ugen i et år, eller to gang om ugen i et halvt år. For at få det overstået i en fart valgte Janni at gå to gange om ugen. Hun har svømmet siden, og de sidste syv år har hun trænet for at blive dygtig og hurtig i vandet. Vandskrækken forsvandt. Lysten til at svømme konkurrence fik hun, da hun en weekend var på besøg hos familie i Ålborg. Husets søn var konkurrencesvømmer og deltog i et svømmestævne. Janni var med på en tur til stævnet, og her fik hun lyst til selv for alvor at prøve kræfter i en svømmekonkurrence.

Flere svømmere træner i samme bane i bassinet.

20 træningstimer sammen med kammeraterne i svømmeklubben giver et tæt sammenhold, som Janni sætter stor pris på. Svømmerne lærer hinanden godt at kende, og de lærer at støtte og hjælpe hinanden. Når startkommandoen lyder er det den enkelte svømmers kamp mod uret og sig selv. Alligevel oplever Janni det tætte sammenhold. Hun oplever gode venskaber og et stærkt fællesskab i klubben. På ture, både i Danmark, men også til udlandet, er der i svømmeverdenen tradition for at knytte venskaber der rækker langt ud over den aktive tid som konkurrencesvømmer. Janni lægger vægt på, at svømmerne lærer at omgå hinanden, og være åbne overfor hinanden.

Janni tager en lile pause.

Sammenlignet med andre sportsgrene bruger svømmere meget tid på træning. Svømning er en fysisk krævende sport. Det kræver udholdenhed og disciplin at være med på konkurrenceplan. Janni kan godt lide at træne. Hun er et konkurrencemenneske, der glæder sig over de forbedringer hun opnår ved træningen. Selvdisciplin, og evnen til at får struktur på hverdagen, er egenskaber der rækker langt ud over svømmetræningen. En anden gevinst for Janni er, at den hårde fysiske træning har gjort symptomerne på hendes astmasygdom lettere. Hun tager medicin som er godkendt, og registreret af dopingkontrollen.

Janni til idrætsdag sammen med klassekammerater fra EUC Nordvest.

Svømmeambitionerne synes Janni hun får opfyldt som konkurrencesvømmer i Thisted Svømmeklub. Hun svømmer crawl, fly og medley. I brystsvømning er hun ikke så stærk. Det giver lidt problemer, når hun svømmer medley, hvor bryst er en af fire stilarter. Tidligere var hun også rygsvømmer. Janni vil træne meget så længe hun kan bevare motivationen – hun er også sikker på, at hun altid vil træne og bruge det som motion, når hun ikke længere er konkurrencesvømmer. Konkurrenceholdet i svømmeklubben trænes af Bjarne Kragh.

Janni Overgaard.