Et nysgerrigt stop i Østerild

EN BY PÅ VEJEN: Søger man Østerild på internettet er beskrivelsen ” en by med 616 indbyggere, der ligger 19 kilometer sydøst for Hanstholm, 31 kilometer vest for Fjerritslev og 13 kilometer nordøst for Thisted.”

Af Klaus Madsen – 24. januar 2020

ØSTERILD: Henry Bojesen har været købmand i Østerild. Han bor endnu i hjørnehuset, overfor kroen, hvor først Østerild Brugsforening og i en snes år Henry betjente byen og omegnens mennesker med daglige fornødenheder.

Klik på pilen for at se billeder fra Østerild og høre Henry Bojesen fortælle

Hovedgaden hedder Østerild Byvej. Kroen ligger midt i byen og under tagets udhæng på kroens sal står 1904. Den 19. november 1904 standsede det første tog, fra Thisted-Fjerritslev Jernbane, i Østerild.

Tårnvej hedder gaden, hvor den smukt istandsatte gamle stationsbygning og tårnet, som sikrede damplokomotivernes væskebalance, stadig minder om  banen. Der er ingen synlige minder om banens sidste tog 31. marts 1969.

Et gult busskilt og et busskur overfor kroen tilbyder nu transport mod både Thisted og Fjerritslev. Kirkens hvidkalkede tårn lyset op over husenes tagrygge. I sparekassens røde bygning tilbyder en fysioterapeut lindrende og styrkende behandlinger.

Henry Bojesen er født og opvokset på Ballerum. Han blev udlært i Hillerslev Brugsforening. Efter en kort ansættelse Hos Bornerup i Thisted, arbejdede han i 10 år hos Frøkjær Møbler i Thisted. Fra 1986 til 2005 var Henry købmand i Østerild. I et par år, fra 1986 til 1988, drev han købmandsforretning i både Hunstrup og Østerild. Han havde i 1980 købt brugsen i Hunstrup. Efter han stoppede som købmand i Østerild i 2005, arbejdede han i seks år på HUMA i Hurup. Han er nu kasserer i Østerild og Omegns Borgerforening.