Aldrig afbud til fodbold

Fodboldtræner: Et halvt hundrede år med træning og udvikling af fodboldspillere – og så har der også været tid til at få kronhjorte på det fotografiske sigtekorn

Af Klaus Madsen – 21. august 2014

TVED: En sommerformiddag, på børnebørnenes taburet på en lille høj i haven i Tved, sidder Henning Pedersen og venter på, at der skal gå en tynd sky for solen. Så kan lyset, til portrættet til fortællingen om næsten et halvt århundrede som fodboldtræner, blive helt perfekt. I Hennings fodboldverden har målet altid været at gøre alt perfekt og ordentligt, og så venter han gerne tålmodigt på det rigtige lys. Henning er født i 1946, og når han i 2016 fylder 70, og kontrakten som assistenttræner i TFC – Thisted Fodbold Club – udløber,  har han været fodboldtræner i mere end 50 år.

Klik på pilen for at høre Henning fortælle.

Han begyndte at træne fodbold i 1965. Sammen med Rita var han flyttet fra Nors og Thy til Helsingør for at arbejde på Helsingør værft som isolationsarbejder. I Thy var der i 1965 ikke arbejde til en ung mand, der efter syv års skolegang arbejdede på landet til han var 19 år. Henning havde lyst og vilje til at får et “rigtigt” arbejde.
Nors Boldklub var Hennings fodboldmæssige udgangspunkt. Da han flyttede til Helsingør flyttede fodboldspillet med. Her blev han opfordret til at træne et hold, og han husker, at han en dag på Gurrevej i Helsingør fandt drømmen om at komme til at leve af at træne fodbold.
Fodboldspilleren Henning blev til træneren Henning, og træneren Henning har ikke holdt pause fra fodbolden.
Henning har aldrig sendt afbud til fodbold.

henning19

Rita og Henning flyttede i 1971 tilbage til Thy. Henning fik, uden svendebrev, arbejde som smed hos smeden i Skjoldborg. Senere blev han ansat på maskinfabrikken Cimbria.
Først boede de et par år i Todbøl. I 1974 købte de en landarbejderbolig i Tved. For at købe og overtage lån i landarbejderboligen, skulle man være ansat ved landbruget. Det klarede Henning med sin daværende arbejdsgiver Cimbria, der bevidnede, at han var tilknyttet et landbrug som maskinfabrikken ejede.  I mange år, til Henning i 1994 endelig besluttede at satse fuldt på fodbolden, arbejdede han på Sjørring Maskinfabrik. I en periode, efter 1994, havde han deltidsarbejde på Hanstholm Camping.

henning15

Der er godt at være forberedt og klar. Det er med glæde og forventning Henning møder til træning. Når træningsstart er klokken 17 møder han gerne klokken 15.
Fodboldspillet kræver evne og vilje til at at arbejde sammen, og sammenspil og samarbejde er målet og motivationen for Henning. Han glæder sig, når det lykkes at få holdets spillere og spillernes evner til at lykkes.

Fra 1998 og i fire år var Henning tilknyttet Viborg FF. Den første tid på deltid. Han blev senere assistenttræner på superligaholdet. Det var gode år med mange store oplevelser og fodbold på højt plan. Viborg FF blev blandt andet pokalvindere og kom derfor til at spille europacupkampe.
Frem til 2011 var han i 8 år træner for Jetsmark, senere Blokhus, som spillede i 2. division. Siden 2011 har han været tilknyttet Thisted FC. I 2013 satte han sin  undereskrift på en tre-årig kontreakt.
Assistenttrænerjobbet suppleres med jobs på idrætslinien på EUC-Nordvest og Thylands Ungdomsskole.

henning12

Trænerlivet har budt på store udfordringer og måske endnu større oplevelser. Henning har ikke nogen egentlig træneruddannelse. Han har gennem årene sat en ære i at udvikle sig i samme takt, som de spillere, og det hold han har haft ansvaret for. Han har deltaget i mange kurser, og han har været en flittig gæst hos mange europæiske storklubber for at hente viden og inspiration. Når Henning og TFCs cheftræner Ove Flint Bjerg tidligt en morgen starter bilen for at køre Brøndby for at overvære et par timers træning, og hjem samme dag, er det for at hente inspiration og blive bedre og klogere på fodbold.

henning08

Da Henning i 1994 satsede på at kunne leve af at træne fodbold var det et sats, som krævede at familien, hans kone Rita, bakkede op. Han gik drastisk ned i løn.
Opbakningen fra den nærmeste familie, Henning og Rita har to piger, Gitte og Maiken, har været der hele tiden. Uden familiens opbakning har Henning ikke haft mulighed for at hellige sig fodbolden. Rita har trukket et stort læs på hjemmefronten.
Fodbolden kom, og kommer stadig, i første række. Til foråret når det ældste barnebarn skal konfirmeres melder Henning afbud til fodbold. Det er stort set aldrig sket før.

henning03

Fodbold har fyldt, og fylder meget. Alligevel har Henning nu tid til at spille golf – ikke kun for at vinde, men for at få gode timer på golfbanen i en god social sammenhæng. Han cykler ofte ture på 40 kilometer. Foto altid haft Hennings interesse. Han nyder at gå på jagt i naturen med digitalkameraet, og han kan vise flotte billeder af krondyr i Nationalpark Thy.
Fotointeressen har han haft siden som stor dreng valgte et bokskamera, købt hos cykelhandleren i Nors, frem for en tur til Bornholm med skolen.
Golf, cykling og foto dyrker han med samme ildhu som fodboldtræningen.

Henning fik ram på disse smukke kronhjorte.

Henning fik ram på disse smukke krondyr gennem telelinsen.