Angsten – frygten – magten

CORONA: Lukket ned…………

Af Klaus Madsen – 20. april 2020

THISTED OG THY: Et par dage efter statsministeren, skærmet bag den hvide pult i statsministeriets spejlsal, satte begrænsninger, helt nødvendige begrænsninger, op for borgerne i Danmark, blev der, over det afskårne pålæg hos slagteren på toppen af Vestergade i Thisted, vekslet ord om håbet og troen på, at det var det rigtige at gøre. Og om håbet og troen på, at det ikke udviklede sig til et uværdigt politisk slagsmål.

Klik på pilen for at se billeder og lytte til tanker om corona.

Der bliver hængt sedler op på butiksdørenes glas. Sedlerne kommer hurtigt. Nogle butikker vælger helt at lukke. Der er adgangsbegrænsning i andre butikker. Nogle vælger at gøre åbningstiden kortere. Vi skal holde afstand, og helst gøre det uden at distancere os fra de mennesker vi møder og kender.

På kirkens sorte støbejernsgitter står aflyst over plakaten, og der er en låst dør ved Kirken. Selv hvor mennesker finder trøst i troen, er pausen sat ind. Den plastlaminerede seddel skramler mod håndtag og den tunge våbenhusdør i vinden. En seddel der er sat op på vegne af Thisted Sogn menighedsråd.

Rammet ind af de små vinduer, i døren til Det Gamle Rådhus, sidder en besked med en venlig hilsen fra Thisted Turistforening om, at statsministeren har opfordret til at lukke turistkontoret. Ganske belejligt er det udateret og gældende i 14 dage. Til ære for de fremmede er der også en besked på engelsk og tysk.

Sparekassen Thys automatiske dør lader sig ikke påvirke af et menneske. Døren åbner sig ikke. En reklamestander, der måske en gang har agiteret for bedre pensionsrådgivning, fortæller helt kontant, at her er der ingen adgang. Man kan dog ringe, hvis det er helt nødvendigt.

Kun en pakke. Af frygt for hamstring af medicin toner en grøn besked frem på Svaneapotekets tv-skærm.

Kino har ingen forestillinger. Vi må ikke sidde så tæt, som vi gør i en biograf. Det bliver mange dage uden solgte billetter. Og tandteknikerens klinik lukkede. Det var dog muligt at få en snak og sikkert også håbe på en tid.

I Thisteds center står rulletrappen til butikkerne på 1. sal ganske stille. Føtex lige inden for dørene er åben. Indkøbsvognene står sammenlåste i rækker ved et stativ, med en velment opfordring til at tage en serviet for at få en hygiejnisk indkøbsoplevelse.  J.P. Jacobsen, som har lagt navn til centret, ser til, at et gitter låser og lukker forsvarligt.

Det er ikke svært at parkere bilen. Der er stort set frit valg mellem pladserne – også på dage, hvor det ofte kan være ganske svært at finde plads. Parkeringspladsen på Thisted Havn er næsten tom.

Tissetrangen skal beherskes. Med sort gaffatape er det slået fast at de offentlige toiletter er lukket på ubestemt tid. Så må man holde sig, eller snige sig ind mellem krat og buske.

Thy Rock 2020 er aflyst, og i Thylejren lukkede hurtigt både baren og klubben.

Thisteds gader er ofte næsten mennesketomme.
Helt lukket ned er vi ikke. Vi føler os alligevel trykket. Vi har givet regeringen magten. Vi ønsker, at politikerne i regeringen udøver magten, når Folketinget med lovgivning har skabt grundlaget.

Tanken om, at enhver er sin egen lykkes smed, bliver stærkt udfordret af et stort ønske om at få hjælp, når sygdom rammer.

Tanken om, at det er vigtigt at være bevidst om: Hvordan vi har det? Og måske ikke så meget: Hvad vi har?

Jørgen Leths svar i et tv-portræt på spørgsmålet: Om han var bange for at dø?, var:  Nej, men han var bange for ikke at have tid nok.

Vi søger svar. Vi lever med angsten – frygten – magten.

Og nu har vi har lært at vaske og spritte hænderne. Vi har set resultatet.