“Siddende Kvinde” i Thisted og på Louisiana

_DSF3280

Af Klaus Madsen

På en sommertur til Kunstmuseet Louisiana fik jeg, i en af museets mange mellemgange, udenfor glasset på en bund af dybt grønne vedbendblade, øje på Svend Wigh Hansens frodige bronceskulptur “Siddende Kvinde” – så var jeg pludselig, der på kanten af Øresund, hjemme i Thisted.

Tankerne gik tilbage til en kold vintersøndag i februar 1969. Foran Thisted Bibliotek stod den gang to af Svend Wigh Hansens skulpturer. “Siddende Kvinde” og “Moder Jord”. Skulpturerne gav anledning til en indigneret debat helt ind i Thisted Byråd. “Moder Jord” var  lidt for frodig for borgerskabet i Thisted. Det var også en tid, hvor ungdomsoprør, selv i Thy, og frimodighed i vækst, bar ved til debatbålet. Cementskulpturen foran biblioteket var “for meget”.

“Siddende Kvinde” står stadig foran biblioteket. “Moder Jord”, der blev skabt af Svend Wigh Hansen i 1953, og allerede i 1954 skabte  røre, da borgmesteren i Århus forlangte “Moder Jord” fjernet fra pladsen foran rådhuset i Smilets By. Den frodige cementskulptur var for meget for byens førstemand. “Moder Jord” kom til Herning. Aage og Bitten Damgaard tog godt i mod “Moder Jord”.

Fortællingen om skulpturerne har journalist Flemming Skippere glimrende skrevet i publikationen “Kunstværk på biblioteket”

Klik på billedet for at læse om kunst på Thisted Bibliotek

 

Klik på billederne fra Louisiana og Thisted Bibliotek 2016 og billeder fra februar 1969

Del navnligthy.dk med dine venner