En klipning – og en god snak med “Frisør Frank”

FRISØRSALON: Frank Jensen har drøftet Bedsted og verdenssituationen i mere end 40 år

Af Klaus Madsen –  1. februar 2009

BEDSTED: Kunderne i Frank Jensens frisørsalon er trofaste. En af kunderne mente, han var kommet fast hos Frisør Frank siden 1976 – og ikke havde fået ordnet håret hos andre frisører en eneste gang. I frisørstolen, med crepepapir om halsen og et stort sort klæde til at tage det afklippede hår, er kunderne klar , og tage en god snak om livet i Bedsted og i verden. Intet er for stort og slet intet er for småt. – Det gør ikke noget, det er løgn – bare det er nyt, siger Frank med et varmt smil.

Klik på billedet for at se og høre “Frisør Frank”.

Frank klipper og snakker med stor selvfølgelighed. Han ved præcis, hvordan kunderne vil klippes – og han skal da også have besked. hvis det skal laves om. Frank, der er født i 1945, kom i lære hos frisørmester Ove Skovsted i Thylandsgade i Bedsted i 1959. For en dreng fra Krik var det lidt af et spring. De fleste kammerater skulle helt naturligt være fiskere – så en dreng, der ville være frisør og også havde mod til at lade håret farve kulsort, var lidt af en sensation.

Marianne Skaarup bor i Koldby, men hun er født i Bedsted, og hun tager derfor gerne "hjem" til Frank for at få ordnet håret.

Marianne Skaarup bor i Koldby, men hun er født i Bedsted, og hun tager derfor gerne “hjem” til Frank for at få ordnet håret.

- sidder håret nu som det skal ?

– sidder håret nu som det skal ?

- jo, det er vist som det skal være, så er der bare tilbage at ordne betalinge

– jo, det er vist som det skal være, så er der bare tilbage at ordne betalingen.

I 1963 tog Frank, efter læretiden, tre år til Norge. I 1966 vendte han tilbage til Bedsted og købte Ove Skovsteds salon. Thylandsgade var den gang Bedsteds forretningsgade. Frank husker, at der var butik i næsten alle husene melle stationen og Vestervigvej. I 1991 flyttede han salonen til Vestervigvej. Det har været gode år i Bedsted. Frank tøver ikke, når han siger, han vil gøre det om, hvis han fik mulighed for det. Han har ikke fortrudt, og så har han været og er stadig glad for faget. Der sker hele tiden noget nyt, og Frank er flittig deltager i kurser, der bringer nye hårmoder ud til kunderne. Kontakten til kunderne er en god daglig oplevelse, og tonen er fri og uden omsvøb.

Carsten Pedersen får trimmet skægget.

Carsten Pedersen får trimmet skægget.

- og rettet hårkanterne.

– og rettet hårkanterne.

Sammenholdet i Bedsted har været godt. Der er stadig liv i Handelsstandsforeningen og Borgerforeningen. Franks generation har været gode til at bakke op om Bedsted. Det har ikke været en pligt – det har bare været sådan. Frank kunne nok godt ønske sig flere yngre havde lyst til at være med i Bedsteds fællesskab. Det er som om dele af en generation er tabt lidt. Bedsted har selvfølgelig udviklet sig både godt og skidt. Mange butikker er lukket i Franks 43 år med frisørsalon i byen. Da han kom i lære i 1959 var der seks frisørsaloner i byen. Nu er der to.

Frank tager en tur med fejekosten.

Frank tager en tur med fejekosten.

Alligevel er Bedsted en dejlig by. Naturen er fantastisk, og der er ikke langt til skov og hav. Frank er gift med Gun. De har bønene Pål, Thomas og Vivi. Der går nok et par år før Frank for sidste gang lægger saksen og kam i salonen.

Se flere Bedstedfortællinger