Med harmonikamusikken i banken

MUSIK: Arne Morsing startede med musikundervisningen da han var otte år gammel. Godt 50 år senere er musik, og særlig harmonikamusik, stadig en vigtig del af livet

Af Klaus Madsen – 12. april 2012

THISTED: Forsigtige fingre på klavertangenterne hos musiklærer Poul Jensen er de sidste godt 50 år blevet til rutinerede fingre på harmonika, keyboard, hammondorgel, guitar og basguitar. Arne Morsings drøm om at gøre musik til levevejen blev dog overtrumfet af en bankuddannelse. Godt 24 år var han ansat i Andelsbanken, senere Unibank, i Thisted.
I 1994 blev arbejdet bag bankens skrivebord vekslet til et arbejde som underviser på handelsskolen, nu EUC-nordvest, i Thisted. I godt 17 år har Arne undervist i EDB-tidens lyksaligheder på skolens kursusafdeling.


Klik på billedet for at høre Arne fortælle

I alle årene har fritiden været fyldt med musik. Tidligt, allerede i 1970, begyndte Arne at undervise og på den måde give glæden ved musikken et skub hos andre. I mange år har undervisningen været i aftenskoleregi hos LOF. Undervisningen foregik i Arne Svendsens musikforretning på Nytorv. Hans kone Merete har også undervist, og hun underviser stadig. Deres undervisning har været et godt alternativ til musikskolen.
Det blev tidligt el-orgel, og senere hammondorgel, der blev Arnes foretrukne instrument, da han spillede i forskellige orkestre. I flere år spillede han i orkesteret Cantilena, som hver lørdag var husorkester på “Markedshallen”, og kaldet “Makrellen”, på havnen i Thisted. I mange år har han sammen med Ove Kanstrup leveret “suppe – steg og ismusik” til  private fester. Det er han nu ved at trappe ud af.

Arne Morsing.

Harmonikanen og harminokamusikken er blevet det vigtigste i musiklivet. For 15 år siden startede han Thisted Harmonikaorkester. Det er blevet til flere cd-udgivelser og mange koncerter også udenfor Thy. Orkesteret har de sidste tre år, den anden fredag i måneden, arrangeret danseaftener hjemme hos et af harmonikaorkesterets medlemmer i Hovsør. Her mødes 50 til 70 danseglade til nogle timers hygge omkring musik og dans. Orkesterets musikprogram er gennem årene udvidet fra traditionel harmonikamusik til populær dansk musik. Det bedste fra Dansktoppen, Kim Larsens uforglemmelige og John Mogensens skarpe og iørefaldende sange, er kommet med.

Musikken og en samling af harmonikaer fylder godt hjemme hos Arne.

Arnes glæde ved, og lyst til musik, har også givet sig udtryk i flere melodier. Han har blandt andet komponeret melodier til flere af Ydbydigteren Hans Bakgaards tekster. For nogle år siden fandt han nogle tekster af Esther Gress, der havde været journalist på Berlingske Tidende. Han tog kontakt og spurgte om han måtte sætte melodier til teksterne. Det resulterede i en god kontakt, der strakte sig over mange år. Det foregik næsten altid i form af brev eller mail. Teksterne og melodierne udkom som julekort, og Arne har fundet ud af, at kortene stadig kan købes på Gyldendal.

Flere kompositioner har Arne som ophavsmand.

Fritiden bruges  til at dyrke interessen for harmonikamusik. En halv snes gange om året bruger Arne og Merete en weekend på at deltage i harmonikatræf over hele landet. Hvert år i uge 42 tager de til Fyn, hvor de hele ugen både spiller og underviser ved et harmonikastævne. Her mødes de med mennesker, der på forskelligt niveau har stor glæde ved at spille og lytte til andre.

En concertina….

… og en “rigtig” harmonika.

Det var Arnes mor, der skubbede lidt på, for at han kom til musikundervisning. Der var ikke noget pres, men Arne skulle have den chance, hun aldrig selv havde fået. Det har givet Arne mange gode oplevelser, og mange gode år med musikken.
Når han kigger tilbage er den eneste lille sten i skoen, at han nok skulle have forladt pengeverdenen på et tidligere tidspunkt – han slap dog fra banken med livet i behold.