Annalise og Freddy har brugt livet på kunst i Thy

SIGNATUR: Annalise Østergård mødte Freddy Eriksen på et galleri i Århus, og de flyttede til Thy i 1966 – hun var 22 og han var 36 – kunsten førte dem sammen og signaturen Freddy E. blev kendt

Af Klaus Madsen – 25. marts 2010

THY: : En dag i september 1965 sad Annalise Østergård i Galleri 14 i Rosenkrantzgade i Århus. Sidst på dagen, efter fyraften, dukkede Freddy Eriksen op. Han var bankbetjent i Århus Diskontobank. Freddy blev forelsket i pigen fra Vinderup, og det var svært. Han var gift og havde to børn.

Klik på billedet for at høre Annalise Eriksen  fortælle.

I sommeren 1966, juli måned,  tog Annalise og Freddy beslutning om at flytte væk sammen. Freddy sagde sit arbejde i banken op. På en tur mod nord og vest for at finde et sted at bo, og et sted hvor Freddy kunne male og skabe et liv som kunstner, holdt de en pause ved Hoelgårds brødudsalg på Simons Bakke i Thisted. De var blev sultne efter en dag, hvor de også havde været i Hjallerup for at se på ejendomme. Det helt rigtige sted havde de ikke fundet, og netop det faldt snakken på i brødudsalget. Hoelgård solgte ejendomme og han kendte måske stedet for Annalise og Freddy. I skjoldborg, på Troldhøjvej, var en ejendom til salg. Den kørte Annalise og Freddy ud for at se på, og først lejede de ejendommen “Virkelyst”, og senere blev den købt. Her boede de i 18 år. Her startede Freddys karriere som Thy-kunstner.

Dobbeltportræt af Annalise og Freddy.

Det var et dramatisk opbrud for både Annalise og Freddy. I Skjoldborg flyttede de ind i en ejendom med vandpumpe på gårdspladsen og et gammeldags lokum i bryggerset. Han forlod en familie og et fast arbejde for at flytte langt mod nordvest fra Århus. Hun tog med til Thy, og hun havde et enkelt år på børnehaveseminarie og haft arbejde som blandt andet bogholder. De havde sammen sprængt rammerne, og fik et kunstnerliv i helt nye og selvskabte rammer. I 1968 blev datteren Maren født og i 1970 kom Sofie til verden. Livet sammen varede til 2004.

Freddy malede billedet til en fødselsdagsgave til Annalise.

I næsten 40 år i Thy blev Annalise kæreste, mor til Sofie og Maren, kone og en utrættelig sekretær for Freddy.  Allerede i december 1966 arrangerede hun den første salgsudstilling på Hotel Royal i Thisted. Annalise husker det var 13. december. Der var sendt personlige invitationer ud og mange mødte op på hotellet. Salget gik godt. Gennem alle Freddys aktive år har Annalise stået for det praktiske når Freddys kunst skulle gøres kendt.

Efter årene i Skjoldborg flyttede Annalise og Freddy i 1984 til Dragsbækvej i Thisted. Det varede kun tre år. I 1987 flyttede de til Stenbjerg og havde 17 gode år ved havet. Her var plads og luft til stor inspiration for Freddys arbejde. I 2004 havde Freddys tiltagende sygdom fået magten. Efter mange undersøgelser viste en scanning, at han havde haft mange små blodpropper i hjernen. Det invaliderede ham, og det ændrede også langsomt hans karakter. Freddy fik i 2004 ophold på Solgården i Hundborg. Huset i Stenbjerg blev solgt. Annalise måtte rydde hjemmet og Freddys atelier og hun flyttede til Fremlev ved Århus. Det var planen, at Freddy skulle flytte med til Østjylland. Han var visiteret til et plejehjem tæt på hvor Annalise bor. Ventetiden på en plads blev for lang, og Freddy valgte at blive boende i Thy. Det har været Thy og thyboerne, der har givet ham rammerne til at lave kunst. Han bor i en lejlighed i tilknytning til Solgården.

 

Anna Lise Eriksen på en mark ved Troldhøjvej i Skjoldborg – en martsdag i 2010. I dette landskab boede Annalise og Freddy Eriksen de første 18 år i Thy.

Annalise ønskede sig inderligt dette billede. Hun fik det, efter det havde været på en udstilling i Berlin i 1991.

Annalise og Freddy blev gift i 1971. Brylluppet blev planlagt på bare en uge. De havde 7. august været til bryllup på Freddys lillebror, og da de kørte hjem foreslog Freddy, at de næste lørdag blev gift – når nu Freddys mor alligevel var i Thy. Det lykkedes på bare en uge at samle familien, og 14. august gik Annalise og Freddy ud af Skjoldborg Kirke som ægtepar. Brudekjolen var sort og havde kostet 50 kroner i en marskandiserbutik i Thisted. Der var harmonikamusik til dansen og festen, der varede en lang lun augustnat på Virkelyst i Skjoldborg.

I september 1990 blev Freddy Eriksen fotograferet til Thisted Dagblad med en model/skitse på plænen ved huset i Stenbjerg.

Freddy fyldte 80 år 18. marts. På Heltborg Museum åbner palmesøndag, 28. marts, en udstilling af Annalise og Freddys private samling af Freddy E. billeder. Samlingen er overgivet til Museet for Thy og Vester Hanherred. Billederne hænger i Annelises hjem, og overdrages dog først til museet når Annalise og Freddy er døde. Udstillingen i Heltborg slutter 6. juni.

Da Annalise og Freddy i 1966 kom til Thy var de, uden at vide det og være bevidste om det, en del af en bølge der i disse år skyllede ind over “landet mod nordvest”. Mange storbymennesker flyttede til Thy. Nogle  flyttede hurtigt videre og væk. Der var en del tilflyttere, der som Annalise og Freddy “blev på stranden”. Annalise blev en profil i Thy, og Freddys billeder blev, og er stadig efterspurgt også af mange thyboer. I mange hjem hænger karakteristiske billeder med signaturen Freddy E.

Klik på billedet for at se Annalise og Freddys samling af malerier.