En stor oplevelse – og til sidst overlevelse

MARATHON: Allan Riis satte kronen på vintermånedernes mange træningstimer med godt 42 kilometer løb i skov, klitter, vand og sand

Af Klaus Madsen – 1. marts 2012

THY: Det var med store forventninger, og en god spænding i kroppen,  Allan Riis som en af godt 100 deltagere, søndag 26. februar få minutter får klokken blev 10, stod parat på parkeringspladsen ved Lodbjerg Fyr. Han var klar til at løbe sit ottende marathon. Denne gang var det Thy Trail Marathon,  gennem den smukke og barske natur, der for snart fire år siden blev Danmarks første nationalpark.

Klik på billedet for at se billeder og høre Allan Riis fortælle

Marathonruten var lagt i klitplantager, over klitheder med knædybt vand i vadestederne, over høje sandklitter og langs stranden.
Det flotte og svære terræn trak kræfterne ud af løberne. På stranden var der nogle steder fast sand, mens sandet andre steder var så løst, at det føltes som to skridt frem og et tilbage.

Allan Riis – morgenfrisk og klar til start ved Lodbjerg Fyr.

Sammen med gode kammerater løber Allan ofte i Tved Plantage. De kalder sig Team Tved. Hele vinteren har han trænet med Thy Trail Marathon som mål. Det har været træningsture i stærk blæst, regn, sne og frostgrader.

Klokken ti startede Allan Riis med nummer to på maven som en af godt hundrede forventningsfulde løbere.

…forbi landingspladsen i Nørre Vorupør. Så var der 16 kilometer til mål.

Allan havde også en forventning om, hvordan han ville have det, når han løb de sidste kilometer fra Vangså, hen over stranden med sand og sten, mod målet i Klitmøller. Forventningen om at komme træt i mål holdt.
På de sidste tre kilometer blev løbeoplevelsen vekslet til ren overlevelse. Benene gjorde ondt, og løbesko og ankler og fødder havde det svært i det løse sand med halvstore strandsten. Pæne ord om benenes tilstand blev, for et kort og træt øjeblik, erstattet med et par saftige trumfer. Efter en flaske vand og få minutter var han klar til at fortælle om turen.

De sidste seje meter gennem sand og strandsten mod målet i Klitmøller.

Benene var ømme og sandet var tungt.

På en smuk februarsøndag, med en snert af forår i næseborene, blev det  både Allans og Danmarks smukkeste, mest udfordrende og  hårdeste marathon.
Allan løb over målstregen efter fem timer og syv minutter. Det var lidt mere end forventningen på fire en halv time før starten i Lodbjerg
Oplevelsen var stor.

I mål – og så en flaske vand.

Efter godt fem timer er øjnene og kroppen træt, og sindet er fyldt op med en god oplevelse.

Der blev samme søndag også løbet en halvmarathon med start på landingspladsen i Stenbjerg og en 11 kilometerrute med start på parkeringspladsen ved Bøgestedrende.

Klik på billedet for at se mere om Thy Trail Marathon og se et kort over ruten.