Erik har bragt havet på land i Vorupør

AKVARIUM: I Vorupør kan man se mere end 60 arter fra livet under overfladen på det brusende hav

Af Klaus Madsen – 21. marts 2013

VORUPØR: Havet tiltrækker hvert år mange mennesker. I Vorupør har Erik Odder Jensen skabt Nordsø Akvariet, og det gør det muligt at få et kig under bølgerne. Bag tommetykke akrylruder svømmer flotte fisk. Med smukke bevægelser bevæger fiskene sig rundt i havvandet.

Klik på pilen for at høre Erik Odder Jensen fortælle

Det er eksostisk at se fiskene svømme. En helt anden oplevelse end at se fiskene i fiskehandlerens køledisk. Man får en følelse af lydløshed,  når strømlinede hajer svømmer rundt. På bunden skal man se godt efter, for at få øje på fladfiskene, der har en fantastisk evne til bogstavelig talt at flyde sammen med bundens farver og sten. Pighvarens ryg ligner havets ral.

Erik Odder Jensen.

Erik ejer og driver Nordsø Akvariet. Han er født og opvokset i Vorupør, hvor hans far var købmand. Efter skolen blev han udlært som murer. Alligevel har havet altid haft stor betydning. Da han, som ung mand, blev medlem af en dykkerklub åbnedes en ny og forunderlig verden. Det skete allerede, da han startede med at snorkle i overfladen langs kysten. Da han kom til at dykke på dybt vand med luftflasker, blev det næsten til et helt univers.
Ideen og tanken om at give den fantastiske oplevelse videre var født. Det måtte være muligt at vise de efterhånden mange turister i Vorupør mere af havets hemmeligheder.

Nordsø Akavariet, Vorupør. Eriik Odder Jensen.

I rækken af redskabshuse ved landingspladsen lå i slutningen af 70erne resterne af fiskernes gamle ishus. Før isværkernes tid brugte fiskerne fra Vorupør at hente is fra Førby Sø om vinteren for at gemme det til sommeren i ishuset. Også den gang var det vigtigt at kunne sende fisken frem i frisk tilstand.
Erik Odder Jensen overtog ishuset, og for en murer var opgaven med at skabe et akvarie oplagt. I 1980 startede Nordsø Akvariet.
Det startede småt med få akvarier. I 2008 siden byggede Erik om og til. Det gav mulighed for at skabe et bassin med 1 million liter vand.
For at sikre frisk vand har Nordsø Akvariet en ledning, der er lagt ud i havet. Om vinteren opvarmes vandet – fiskene trives bedst med en vand temperatur på 10-15 grader.

Pighvar.

Allerede da Nordsø Akvariet startede havde Erik en drøm om at komme til at leve af at vise havets forunderlige verden frem. I fem år var han ansat på Nordsø Akvariet i Hirtshals. I en periode arbejde han med at få pighvar til at yngle i Thy Aquakultur i Hanstholm. Det lykkedes at få pighvar til at vokse, og det var kun et uheld der stoppede projektet.
De seneste år har Erik helliget sig Nordsø Akvariet i Vorupør. Der kommer mellem 30.000 og 40.000 besøgende hvert år.

Erk Odder Jensen foran Nordsø Akvariets største bassin med 1 million liter havvand…..

…. når han vinker kommer fiskene for at blive fodret.

Sæsonen starter altid til påske og slutter til november.
Erik er blevet 62 år. Det har dog ikke gjort ideerne færre. Han håber at kunne indrette et eksperimentarium med vind, sand og vand i tilknytning til Nordsø Akvariet. og så er han lidt stolt over at kunne drive akvariet uden tilskud.

En haj på vej i 1 million liter havvand.