Et lyst liv i mørket…

BLIND PÅ EN NAT: Det nytter ikke at medlidenheden kommer til at skygge for livet. Heller ikke når Agnete og Frank Odgaards historie godt kan opleves som tung og trist

Af Klaus Madsen – 11. november 2010

SDR. YDBY: – Når snakken falder på vores alder plejer jeg at sige, at Frank er 27. Jeg har jo ikke set ham siden han var 26. Sådan fortæller Agnete Odgaard-Jensen om sin mand Frank Odgaard Jensen. Det sker med et glimt og smil i øjnene, der ikke har set verden omkring Agnete, siden hun en morgen i 1975 vågnede og var blind. Hun var 25 år.

Klik på billedet for at høre Agnete og Frank fortælle:

For Frank var det et chok at få en blind kone – bogstavelig talt over natten. Agnete havde bare fire måneder forinden født et dødfødt barn. Der var jo  nok at kæmpe med for Agnete og Frank. Under graviditeten havde Agnete, der fik sukkersyge i 1963, fået problemer med øjnene – noget hun aldrig havde haft før. Det var uforklarligt for dem begge og  for lægerne, da hun blev fuldstændig blind. Agnete og Frank blev gift i april 1974. Det var et ungt par, der begge havde taget gode uddannelser. Agnete var beskæftigelsesvejleder, og Frank der er udlært tømrer, var i 1973 blevet færdig som ingeniør. Agnete havde fået arbejde, og Frank var i fuld gang med at søge arbejde. De havde i 1973 mødt hinanden i Århus – lidt af en omvej, når Agnete er født og opvokset i Odby på Thyholm og Frank er fra Hilligsø. Det blev kun til 10 dage i jobbet som beskæftigelsesvejleder for Agnete.

Agnete Odgaard.

Halvandet år efter brylluppet var det som at falde i et stort sort hul. Det skulle vise sig, at det lyse sind og gode humør, de begge er opvokset med, blev fundamentet for et godt og lyst liv – på trods. Medlidenhed og ikke mindst selvmedlidenhed blev hurtigt erstattet af de muligheder livet nu gav. Agnete begyndte at strikke. Det vidste hun, at hun kunne. Hun havde under uddannelsen til beskæftigelsesvejleder set blinde, der var dygtige med strikkepindene. Dagligdagen skulle gå videre. Hun startede på at lave mad, og hun har serveret et farsbrød med en rød mellemlægsserviet for Frank. Heldigvis kunne han grine af det. Han kunne nemt have skjult det – det ville jo bare være at fuppe Agnete. Hun har også serveret champignon, med prisseddel.

Frank Odgaard.

I 30 år, til 2009, var Agnete en højt værdsat informatør for Dansk Blindesamfund. Utallige skoleklasser og foreninger har lagt øre til foredrag om at blive og være blind. Ukuelig har hun fortalt om at trodse modgang, og bruge modgang til at bygge videre på livet. Mange har oplevet at få et lille skub, på en vej der godt kan være med både sten og skarpe sving. I Agnetes verden er der ingen grund til at forpeste livet – hverken for sig selv eller andre. Efter informatørtjenesten blev sparet væk har Agnete startet sit eget foredrags- og konsulentfirma Soldrys (www.soldrys.dk)

Når en snert af modløshed rammer Agnete, er en rask tur med førerhunden Saturn den bedste medicin. På en blæsende efterårsdag laver lyden af poplens tørre blade billeder. Ikke på nethinden, men bygget på billeder hun kan huske fra tiden før hun blev blind.

Saturn på arbejde – Agnetes hvide stok er en del af hendes identitet.

Frank har haft en lang erhvervskarriere. Efter Agnete blev blind fik han arbejde hos Centrumvinduer i Struer. Der var anledningen til, at de flyttede til Sdr. Ydby på en nedlagt landejendom. Så var de også tæt på familierne i Odby og Hilligsø. Senere har han i mange år arbejdet i møbelindustrien, både på Hurup Møbelfabrik og på Salling. I nogle år arbejdede ham med jobformidling i projektet Athene. De seneste år har han arbejdet med energistyring i Thisted kommunes ejendomme med udgangspunkt på teknisk forvaltning i Thisted Kommune, der ligger i Hurup.

Til mandagsklubbens møde på Åbakken i Hurup skænkede Ole Westergaard kaffe for Agnete, inden han forrtalte om at tage på eventyr ud i verden på motorcykel.

Agnetes manglende syn har ikke forhindret, at hun sammen med Frank har rejst meget. Det foregår ofte med bus. De tager ikke på længere ferietur i egen bil. Frank kan ikke både køre og være Agnetes nysgerrige øjne. Oplevelserne har været store i både Europa og til rejsemål længere væk. Fire gange har de været i Canada. Her har de besøgt Franks familie og været på længere busture. Agnete kan levende fortælle om den storslåede natur i Rocky Mountains. Hun fortæller begejstret om et besøg på et indianermuseum, hvor personalet kom og betalte entreen tilbage, da de opdagede, at hun var blind. Næste tur er et krydstogt i Caribien med besøg på De Vestindiske Øer.

Agnete er ansat af Thisted Kommune som leder af mandagsklubber for svagtseende i Thisted og i Hurup, hvor klubben holder til på plejecentret Åbakken.