Vita og Jens skabte liv og musik i klitten

SPRING: Vita og Jens Christian Sørensen byttede i 1970 et nyt hus i Thisted med Hjardemål Klit gamle skole for at lave mad og spille musik

Af Klaus Madsen – 5. maj 2011

HJARDEMÅL KLIT: For mere end seks år siden, med udgangen af december 2004, sluttede næsten 35 år som hotel- og campingfolk for Vita og Jens Christian Sørensen. De havde 1. marts 1970 overtaget skolebygningerne i Hjardemål Klit, og skabte Hjardemål Klit Hotel og Camping. De tog sammen et stort spring og vidste ikke hvor dybt vandet var – og spekulerede nok heller ikke så meget over det. Vita var 25 og Jens 24. For at få spiritusbevilling skulle man være 25, så det var Vita der fik bevillingen, og iøvrigt har haft bevilling til efteråret 2010.

Klik på billeder for at se billeder og høre Vita og Jens fortælle

Nu er Vita og Jens begge folkepensionister. De vil gerne blive boende i Hjardemål Klit og købte et af klittens huse, som nu er restaureret og moderniseret. Fra altanen, der er bygget ud fra husets øverste etage, kan de kigge ud over et prægtigt landskab med skov og klithede. Foran huset er gravet en lille sø, hvor grundvandet holder vandspejlet.
Vita og Jens blev gift i 1965. De har børnene Lotte, Mette og Mikkel.

Jens ved lågen til jordstykket, der omkranser den lille anlagte sø ved huset i Hjardemål Klit.

Vita arbejdede i 1970 for restauratør Claus Westerled på Toppen i Thisted. Jens, der er uddannet maler, spillede musik, og han var ofte ude at spille om lørdagen. Det var ikke populært hos naboerne, først i lejligheden på Refsvej i Thisted, og senere i huset på Mågevej når Jens øvede.
Lidt eventyrlyst og en masse energi fik Vita og Jens til i 1970 at bytte et næsten nyt hus på Mågevej i Thisted ud med Hjardemål Klit Skole, der i nogle år havde været sommerpensionat. Da de flyttede ud i klitten 1. marts 1970 var det kold vinter med snedriver over Klitvejen. Vita husker, at hun helt mistede lysten til at spise, da hun så køkkenet. Vandet var så fyldt med okker, at de ikke kunne få vaske- og opvaskemaskine. Der var et lag glas i de gamle og ikke alt for tætte vinduer. Køkkenet blev sat i stand, og efter nogen tid fik de et renseanlæg til vandet.
Vita længtes i den første tid efter Thisted, og det var måske meget godt, at hun for at få vasket jævnligt måtte tage til Thisted.

Hjardemål Klit Hotel – oprindelig skole for klittens børn. Skolen blev bygget i 1943.

Starten på Hjardemål Klit Hotel blev hjulpet godt på vej af Thylejrens første år. Vita fandt hurtigt ud af, at lave noget varm mad og sætte gryderne bag i Opelvarevognen. Der blev solgt mange portioner til de mange, der i ugerne inden lejren startede var kommet for at forberede sommerens lejr. Forretningen bag i Opelvarevognen stoppede da lejren gik i gang.
Mange forældre til lejrdeltagerne fandt i sommeren 1970 vej til det lidt mere komfortable Hjardemål Klit Hotel. Nogle af lejrens beboere benyttede muligheden for at spise på hotellet, når de i al deres nøgenhed vandrede til og fra stranden, og hotellets kiosk havde en god omsætning af is den sommer.

Vita.

Jens.

Da sommeren var forbi og de fleste af Thylejrens deltagere var taget hjem kom regningerne til Vita og Jens, og regningerne skulle jo betales. Kassen var tom og kassekrediten var mere end brugt. Vita husker hun kom til at tænke på hvordan hendes forældre havde snakket om stegte ål på Tambohus Kro og på roen ved Feggesund på Mors.
Det var starten på uendelig mange lørdage med stegte ål og dans. Vita stegte ålene og Jens spillede, sammen med musikkammeraterne, til dansen. Hjardemål Klit blev kendt for stegte ål og god musik til dansen. Campingpladsen og hytterne ved hotellet havde gæster fra hele landet. Traditionen fortsatte til Vita og Jens stoppede.

En ung Jens med bassen i haven hjemme hos forældrene på Thingstrupvej 34 i Thisted…

….. og folkepensionisten Jens med Fenderbassen i øvelokalet ved huset i Hjardemål.

Musikken har været en vigtig del af livet for Jens. Han begyndte som stor dreng at blæse basun i Thisted Garden, der i starten af tresserne næsten lige varv startet. I 1963 dannede Jens, der spillede bas, sammen med tre, Mads Hove Jeppesen på guitar, Svend Erik Sørensen, der sang og spillede rytmeguitar og Bent Pedersen på trommer gruppen The Matadors. Der blev øvet hjemme hos Jens på Thingstrupvej 34.

I slutningen af tresserne malede Jan Laustsen, der ligesom Jens var udlært maler, dette billede af idolerne The Beatles.

Glæden og begejstringen for musik gjorde, at Hjardemål Klit Hotel fra midten af 80erne blev et spillested for engelske og enkelte amerikanske grupper fra 60erne. Swinging Blue Jeans, Herman Hermits, Mungo Jerry er blot nogle af de kendte der fandt sig godt modtaget af Vita og Jens. Senere har også bluesmusikere som Walther Trout og countrymusikeren Charlie Mccoy været på den lille scene i Hjardemål. De sidste år var der tradition for, at Johny Madsen 3. juledag spillede i Hjardemål. I mange år spillede Jens med Vagn og Vagabonderne, der også har været en del af klittens stærke musikmiljø.

Vita og Jens i forårssolen ved huset i Hjardemål Klit sammen med Chilli.

Vita og Jens har været så glade for Hjardemål, at de har bestilt plads på kirkegården ved den lille røde Hjardemål Klit Kirke. Nu er tvivlen begyndt at nage. Det nye testcenter i Østerild Plantage og i klitten, med en 210 meter høj mølle blot en god kilometer væk, er blevet en belastende del af hverdagen for Vita og Jens. Vita føler det som psykisk terror, at der endnu ikke er kommet en afgørelse på hvor stor værditabserstatningen bliver, og Jens siger med en blanding af lune og alvor, at han nok vil afbestille gravpladsen ved kirken – han vil ikke ligge og høre på det spetakel fra møllerne…….

Vita og Jens lever med skov og klithede under skyerne i klitten.