Frem og op i banen

MÅLFAST: Thomas Jørgensen har lært at sætte sig mål og “strække halsen” for at få gode resultater

Af Klaus Madsen – 14. april 2016

THISTED: 44-årige Thomas Jørgensen er vokset op med fjord og natur i Thy. Det står han ved. Når han smutter rundt på forretningsture til hovedstæderne Oslo i Norge, og Stockholm i Sverige, er det til Thisted og Thy han vender tilbage. Her giver roen og vidderne energi. Thomas valgte også, at der var i Thisted og Thy svømmekarrieren havde sit udgangspunkt. Da han for mere end 20 år siden toppede havde han mere end 200 rejsedage, i Danmark og udlandet, om året. Forretningerne i dag kræver ikke helt så mange dage væk fra Thy.

Klik på pilen for at høre Thomas fortælle.

Det blev svømningen der kom til at fylde, og stadig fylder meget, i Thomas´s liv.
I huset på Åbakkevej var han familiens yngste. Forældrene var Karen og Leon og storesøster Annette, der er seks år ældre. Sport fyldte meget i familien. Far Leon var gennem mange år er dygtig fodboldspiller for TIK. Derfor blev børnene tidligt præsenteret for sport og ikke mindst de værdier tiden i sportens fællesskab giver.
Både Annette og Thomas nåede langt i deres tid som konkurrencesvømmere. Ambitionerne var store, og skulle ambitioner og mål opfyldes krævede det flid og udholdenhed.

thoimasj06

Svømmetiden blev også en uddannelse for Thomas. Her lærte han at “strække hals”, som han udtrykker det. Han lærte, at det koster en indsats, at nå det mål man har sat. Gode resultater kommer ikke af sig selv. Hvis man slapper af og mister pejlepunktet i træningen, er der kontant afregning til næste svømmestævne. Det var hårde træningsdage, og på en uge kunne han godt nå 70 kilometer i bassinet. Det er 2800 banelængder i Thy-Hallens 25-meter bassin. Den hårde styrketræning har sat sine spor. For 25 år siden gjalt der bare om at tage fat, og tage fat så hårdt som muligt. Thomas døjer nu med slidgigt i hoften.
I 1995 var det en slidt krop der fik Thomas til at stoppe som konkurrencesvømmer. Selv om han “strakte halsen” og havde viljen blev det for svært.
Han stod uden nogen egentlig uddannelse. Skoletiden havde han blot overstået, det var jo diciplinen i træningstimerne i svømmehallen, der trak mere end lysten til det boglige.

thoimasj02

I slutningen af 90`erne fik Thomas, sammen to kammerater, Klaus Sørensen og Dennis Oddershede, ideen til det der blev et diskotek på grunden, hvor der en gang havde været en dampmølle. “Dampmøllen” blev helt naturlig navnet. Baggrunden var at Thomas, og hans kompagnoner, syntes der manglede er ordentligt sted for unge mennesker at feste. Det tog tre år at få ideen gjort til virkelighed. Det var ikke blot en rutinesag i bankerne for de tre unge mennesker at skaffe 12 millioner. Dampmøllen åbnede 1. april i 2001, og blev hurtigt en stor succes.

thoimasj09

Dampmøllen blev starten på et efterhånden stort edderkoppespind med Thomas som centrum. Han blev en del af flere diskoteker rundt i Jylland. Ideerne var mange, og de mange mennesker, som helt nødvendigt blev ansat havde også både lyst og ideer til at udvikle. Da krisen kom i 2008 blev situationen og forudsætningerne pludselig ændret. Nogle af engagementerne måtte lukkes ned, og ud af krisen blev nye født. Thomas arbejder, sammen med gode partnere, med salg af blandt andet kassesystemer til restaurationer, salg af alkohol og drikkevarer. Han arrangerer musikevents. En dagligdag med gode ideer og gode forretninger betegner Thomas som at hoppe fra tue til tue.
Thomas var 20 år inden han drak alkohol. Nu lever han af at sælge alkohol og drive blandt andet Heidis Bierbar.Han erkender dilemmaet og synes man skal have stor respekt for alkohol, som han mener hører hjemme i festligt lag med voksne venner.

thoimasj29 thoimasj34 thoimasj24

Ordentlighed, udholdenhed og disciplin har været egenskaber, som Thomas har bragt med fra opvæksten på Åbakkevej, den målrettede svømmetræning og også oplevelser i naturen i Thy. Han lægger ikke skjul på, at opvæksten i et hjem, hvor ansvaret for andre udtrykkes i et stærkt fællesskab, er en drivkraft. For en konkurrencesvømmer er en hektisk dagligdag ikke en badeferie. Når det går stærkt, og retningen bliver lidt for skæv, kan  man godt få blå mærker på armene af banetovet.
Thomas er gift med Rikke, der er lærer. De har børnene Sebastian og Freja.

thoimasj19