Husk nu på Thy!

FORTÆLLER: Svend Sørensen er begejstret formidler og fortæller. “Breve til Saxo” er hans nye roman om, at Thy til alle tider har kæmpet.

Af Klaus Madsen – 16. april 2015

THISTED: Med kvistudsigt over Toldbodgade mod Thisted Havn og den østlige ende af Thisted Bredning,  har Svend Sørensen sit lille kontor. En gang var det et kammer i kaffegrosserer Spangbergs monumentale villa. Nu er det fortællerværksted på samme etage som stuen, hvor et rødt plysmøbel fortæller om digteren J.P. Jacobsen og museumsgæster bliver mindet om, at højskolemanden Kresten Kold også er fra Thisted og Thy. Svend har siden 1995 været ansat på Museum Thy (Museet for Thy og Vester Hanherred).

Klik på pilen for at høre Svend Sørensen fortælle om romanen

“Breve til Saxo” er kommet af Svends lyst og evne til at fortælle og formidle både historien, men også en historie.
Da han i 1966 stod på Borgerskolen i Thisted med beviset på en realeksamen drømte han om at blive journalist. Det skulle helst være sportsjournalist. Han spillede fodbold i Nors Boldklub. Han havde en drøm om at fortælle fra store sportsbegivenheder.
Hurtigt efter eksamen startede Svend som journalistelev på Thisted Amts Tidende. Han kom til Hurup hos redaktør Steffensen. De var to på redaktionen.

Vestervig og kirken.

 Journalist blev Svend aldrig. Ikke fordi han ikke kunne skrive. Han kan i dag se, at han var for ung og umoden. Der var helt sikkert heller ikke meget vejledning. Svend husker, hvordan han til dyrskuet i Hurup helt havde misforstået opgaven. De der kendte redaktøren i Hurup kan godt forestille sig, hvordan der blev brummet og knurret.
Derfor blev opholdet i Hurup kort. Den gang har det været et nederlag. I dag er Svend glad for at det kom til at gå anderledes, og lysten og evnen til skriveriet har han udnyttet og udbygget.

Præsten Tues gravsten står i Vestervig Kirke.

Svend er født og opvokset i Skinnerup. Hans far var købmand. Svend fortæller, at hans far, da drømmen om at blve journalist bristede, startede folkevognen. De kørte sammen til Thisted Gymnasium for at opsøge rektor Kortegaard. Svend skulle være student, og han fik lov til at starte i 1. G efter efterårsferien. I 1969 stod blev han student. Svend siger nu, at han tog studentereksamen uden stor glæde.
Efter eksamen blev han optaget på Skive Seminarium og fik lærereksamen.

thisted10

Bogens handling foregår i Thy – i et spænd mellem fortid og nutid.

 Museumsverdenen stiftede Svend bekendtskab med ved en tilfældighed. Som militærnægter kom han til at arbejde på museet i Thisted i 1974. Han fik her mulighed for at udnytte evnen og lysten til at formidle og fortælle. Det lugtede lidt af journalistik. Sammen med en lærerstilling på Thingstrup Skole fik han en deltidsstilling som museumspædagog. Han var lærer på Thingstrup Skole i 12 år.
I nogle år, fra 1986 til 1995 arbejdede han med journalistik på Radio Thy.
Siden 1995 har han været på næsten fuld tid på museet. Tiden på museet har været god.

thisted20

Hovedpersonen Arnfred bor helt anonymt i et kvarter med fjernvarme.

 Historien gentager sig – også for Thy. I det Svend kalder en altid ustyrlig verden, er Thys historie og thyboers historier vigtige. Magthaverne har altid haft let ved at overse dette nordvestlige hjørne af Danmark. For mere end 800 år siden kunne en præst i Vestervig skrive til Saxo, for at gøre opmærksom på de stolte mennesker nordenfjords. Der var helte i Thy.
I dag skal Thy og thyboer også kæmpe for at minde centraladministrationen og politikere omkring slotsbygningerne i København om, at der er gode markante kræfter på Jyllands skulder.
Thy og thyboer har noget at byde på.

Svend Sørensen.

“Breve til Saxo” kaldes en krimikrønike fra Thy. Den handler om 800 år gamle skriftruller der knytter fortid til en nutidig krimifortælling med beskrivelse af hverdagslivet og en kærlighedshistorie. Det lykkes Svend at få nutidens handling rammet ind af en historisk fortælling.

Svend har skrevet adskillige  lokalhistoriske artikler og bøger. Han har skrevet og redigeret bøger om blandt andre J.P. Jacobsen. Han er formand for J.P. Jacobsen selskabet. Flere egnsspil er det blevet til.
Svend bor i Skovsted, og han er gift med Rie. de har fire børn.

svend11