Stine fra Snedsted spiller Helvig fra Refs

HOVEDROLLE: 19-årige Stine Thastum har titelrollen som bondepigen Helvig i Teutonernes egnsspil i Snedsted, Helvig tager springet fra 1800-tallets bondesamfund til nutiden.

Af Klaus Madsen – 31. maj 2012

SNEDSTED: Det er travle majdage for Stine Thastum. Hun skal aflevere en stor skriftlig opgave som en del af afslutningen på 2. G på gymnasiet i Thisted, og inden premieren 8. juni har hun mange øvetimer som hovedpersonen i egnsspillet Helvig.


Klik på billedet for at høre Stine fortælle

Stine kan godt finde lidt af Helvig i sig selv. Stine har også en stærk vilje, til at nå de mål hun sætter sig. Hun føler, det gør arbejdet med rollen lettere.
Lidt usædvanligt for en tjenestepige i starten af 1800-tallet har Helvig sine meninger og stor lyst til eventyr og udfordringer, og også meningernes mod. Helvigs start på livet er svær. Hun er et uægte barn af en tjenestepige og en gådmandsøn.
Forfatteren Winni Østergaard har skrevet om Helvig i romanerne “Helvig, “Ud og hjem” og “Til deres dages ende”.
Romanerne om Helvig danner grundlag og inspiration for teaterstykket Helvig, som Teutonerne i Snedsted.

Stine Thastum.

Også for et par hundrede år siden var Thy langt væk i Danmark. Begrebet udkant kendtes ikke – der var langt til Thy. Bølgeskvulpet af datidens strømninger var ikke så voldsom. En rejse fra hovedstaden til Thy tog flere dage.

Stine er ikke bange for også at tage fat bag scenen.

Rollen som Helvig er Stines første hovedrolle. I skolen har hun altid været med når skolekomedierne skulle laves. Hun synes det har været sprændende og udfordrende at optræde. For nogle år havde hun en mindre rolle i Teutonernes “Stærke viljer”. To gange har hun haft roller i Holstebro Musikteaters opsætninger af Les Miserables og Baronessen fra bensintanken.
For Stine er skuespilleriet en måde at afsøge grænser på. Når hun tager rollen på sig, og går på scenen, oplever hun hvor hendes grænse går. Hun lærer at skille rollen fra Stine.

Stine har mange medspillere i stykket.

Hun har overvejet at gå teatervejen, og hun har også droppet tanken. Stine tror, det vil være for svært at leve og arbejde i et så usikkert miljø. Når hun næste år står med studenterhuen, og en studentereksamen, bliver det enten psykologistudiet, eller musikonservatoriet der bliver fremtiden. Begge studier kræver høje karakterer, og Stine arbejder derfor også grundigt med skolearbejdet.

Stine kan godt se lidt af sig selv i Helvig.

Rollen som Helvig er et af Stines mål. Hun indrømmer, med et glimt i øjet, at hun godt kan have det svært med mål, og for meget fokus på målet kan godt komme til skygge for arbejdet og processen.
Stine stiller store krav til sig selv. Hun vil ikke være en diva, og hun er stolt af det hun kan.
Hun tør godt sige til sig selv: – Jeg kan godt.

Helvig spilles på Snedsteds friluftsscene.