Fællesskab og sammenhold

STABIL SPEJDER: Steffen Oddershede fra Vandet har været aktiv spejder, siden han i 1963, som syv-årig, blev spejder i Nors

Af Klaus Madsen – 20. marts 2017

VANDET: Steffen Oddershede, der næste gang han har fødselsdag, bliver 61 år gammel, er et synligt bevis på stabilitet. Han har været aktiv spejder siden 1963. Han var ansat hos elinstallatør Jens Bang i Tved i 34 år. Da Jens Bang pludselig døde i maj 2013, overtog Thisted Elforretning både virksomheden og Steffen.

En martsdag i det fri, under en blå himmel med drivende skyer fra vest, er badepladsen ved den vestlige bred af Nors Sø det rigtige sted at sætte Steffen stævne. Her kunne han fortælle om glæden ved naturen, som startede hjemme hos forældrene, fem brødre og en søster, på gården Kuskminde i Nors. Naturoplevelser fik han som 7-årig i 1963 mulighed for i KFUM-spejdernes fællesskab.

steffen04

I Nors var det kun fodbold og gymnastik, man kunne gå til. Spejder var ikke helt så anerkendt, og det var også mest for piger. Der blev grinet lidt af spejderne den gang i Nors.
For Steffen, som var født med klumpfod og derfor var opereret flere gange, blev fodboldkarrieren  kort. Han havde hverken lyst eller fysik til det. Han ville hellere ud i naturen. Steffens far snakkede med købmand Mølbæk, som var spejderleder. Steffen kunne altid prøve og prøvetiden har foreløbig varet i 54 år.

steffen09

De første syv skoleår havde Steffen på Nors Skole. I ottende og niende klasse gik han på Borgerskolen i Thisted.
Han ville godt have haft en realeksamen, men det mente lærerne på Nors Skole ikke, han var egnet til. Han fortæller, at det nu mest var at lave ballade, han lærte om i de to år på Borgerskolen.
Han mente godt han kunne lære mere, og han ville også gerne have en realeksamen. Derfor tog han på Vebbestrup kost- og realskole, hvor han på to år tog realeksamen.
Med et års “forsinkelse” stod Steffen som 18-årig med en realeksamen og skulle vælge en uddannelse. Det blev en læreplads hos elinstallatør Frode Pihl i Thisted.

steffen14

Steffen holdt ved og af spejderlivet. I de to år på kostskolen i Vebbestrup rejste han ofte hjem på weekend for at være sammen med kammeraterne i patruljen.
Efterhånden blev han leder. Han flyttede til Vandet i 1983, og blev hurtigt en del af KFUM-spejderne i Vandet. Da skolen lukkede i 1990 spåede mange, at der ikke længere var grundlag for en spejdergruppe i Vandet. Bekymringen blev gjort til skamme. der er stadig en aktiv gruppe, som har været i stand til at trække op til 85 procent af børnene ind i spejderlivet. Gruppen har bygget nyt shelter, og en af de spændende aktiviteter er kanosejlads på Vandet Sø.

steffen22

I uge 30 i sommeren 2017 skal Steffen, sammen med sin søn Jens, være leder af en underlejr med 6-7000 spejdere på Spejdernes Lejr i Sønderborg. Lejren får 40.000 deltagere fra både Danmark og udlandet. Lejren er fælles for spejderkorps, som bygger Baden Powels ide.

steffen32

Spørgsmålet om, hvornår Steffen stopper med spejderiet, svarer han på et skuldertræk. Ikke fordi han er ligeglad, men fordi han ikke ved det. Han har stadig lyst til arbejdet. Han har sagt til spejderkammeraterne, at de skal sige til, når de synes, han er blevet or gammel.
Han synes stadig, han har noget at give til spejderideen.
Spejderbevægelsen giver fællesskab og sammenhold. Her kan alle være med. For Steffen er det at kunne få noget ud af ingenting vigtig.
Han håber han har været til at give børn og unge et fristed som spejdere, hvor de har samlet resourcer til deres voksenliv

steffen29