Søstre har moderigtig storbyliv i Snedsted

TØJSØSTRE: Søstrene Skårup i Snedsted har skabt en særlig butik med tøj til piger. Anne Grethe og Susanne er som et par katte – der er helt “deres egen” i branchen.

Af Klaus Madsen 12. august 2010

SNEDSTED: – Vi er thyboer og fra Thy, og det er vi stolte af. Sådan fortæller søstrene Anne Grethe og Susanne Skårup om deres liv med forretningen Søstrene Skårup i den vestlige ende af Snedsteds Hovedgade. Siden 1. september 2002 har de i fællesskab  drevet og udviklet forretningen med tøj til piger. Anne Grethe, der altid kaldes Grethe, havde i syv år været ansat i Tøjcentrum som forretningen tidligere hed. Det var en forretning med både børne- herre og dametøj. Hun blev spurgt af ejeren Ib Lauridsen, om hun ville købe og drive forretningen videre. Det ville hun gerne, og hun ville have Susanne med. Susanne havde i 2002 været ansat i en kjoleforretning i Humlum i 10 år. Her havde hun solgt festtøj til piger

Klik på billedet for at se og høre om Søstrene Skårup.

De to søstre, Grethe er 46 og Susanne 47, har altid været sammen og meget afhængige af hinanden. Susanne er storesøster og Grethe har aldrig undværet den tætte kontakt. Da Susanne flyttede til Odense for at uddanne sig til kosmetolog tog Grethe ture til Fyn mange gange – faktisk så tit det kunne lade sig gøre. Søstrene var enige om at starte med en helt ny forretning på et nyt og frisk grundlag. De overtog en helt tømt forretning. Der var ikke mange i branchen, og nok heller ikke i Thy, der troede på pigerne, da de meldte ud, at de ikke ville være med en en indkøbskæde. Det var også helt umuligt at bygge en forretning op på det grundlag i Snedsted – af alle steder. Søstrene viste noget andet.

Da de skulle i banken, for at skaffe økonomi til forretningen, fortalte de om alt det de helt sikkert viste de ikke var gode til. Det var usædvanligt og overraskende. Susanne ynder at fortælle om, at der kun er døde fisk der flyder med strømmen.  Tiden har givet lidt forklaring på, at søstrene også er gode til noget.

Mange beslutninger tages ved bordet i forretningens frokoststue.

Der skulle købes ind til den tomme forretning. Børnetøjet blev valgt fra. De tre første år havde de en afdeling med herretøj. Det blev for besværligt at skulle være afhængig af at skulle købe bestemte mængder. Siden 2005 har der udelukkende været tøj til piger på forretningens bøjler. For et par shoppeglade piger var som at blive sluppet løs i en slikbutik, da de skulle ud at købe ind til den nye butik. Helt uden fordomme kunne de vælge frit mellem alle mærkerne. De har siden holdt fast i princippet om selv at sætte kollektionerne i forretningen sammen. De sætter gerne tøj og farver sammen på tværs af mærkerne. Søstrene er ikke helt som andre i branchen. De vil have lov til at vælge og også vælge fra. De har deres egne mærker. Det er lykkedes for søstrene. De har bevist at de godt kan svømme og har kræfterne til at slå med halen og komme frem mod strømmen. De har også fundet du af, at det kræver masser af arbejde. De oplever, at det er skønt at arbejde. – Vi venter med at blive rige og leve som rige til vi bliver gamle…….

Grethe.

Der kræver en stærk tro på sig selv og stor respekt for kunderne at få en specialforretning til at køre – i Snedsted. Det kræver også et stærkt sammenhold.  Grethe og Susanne fortæller, at de begge lever i to ægteskaber. Et hjemme med mand og børn, og et sammen i forretningen. De opfatter sig selv som næsten tvillinger. Deres forskellighed er også en del af deres styrke sammen. Grethe er meget bundet til Thy. Hun er også den, der kan blive meget stresset og godt kan tage en højrøstet konflikt. Susanne kan bande og svovle, men hendes puls går nærmest ned når det brænder på, og så er hun ikke meget for konflikterne. Det er Susanne der følger meget med i det der rør sig i modeverdenen. Hun har også flirtet med at designe og tegne tøj, som er blevet syet og solgt i forretningen.

Susanne.

Forretningen har en fast kundekreds. Det er lykkedes for  Grethe og Susanne at skabe en forretning der kan trække kunder til Snedsted og Thy fra det meste af landet. De fortæller en lille historie om en kunde fra Nordjylland, der havde svært ved at finde en kjole til en bestemt lejlighed. Hendes mand foreslog at hun til en fest skulle kigge de fineste tre kjoler ud og spørge hvor de var købt. Alle tre kjoler var købt hos søstrene i Snedsted. Siden har søstrene haft en fast kunde fra Nordjylland.

Grethe, til venstre og Susanne.

I Grethes og Susanne butik lægges der vægt på, at kunderne bliver ekspederet. Det er vigtigt for søstrene, at det bliver en god oplevelse og ikke en sur pligt at købe nyt og festligt tøj. Når tøjet er valgt og kasseapparatet klinger skal kunden være tilfreds. En dårlig handel giver også dårlige penge i kassen.

Flittige og travle piger i forretningen i Snedsted.