Sofia og hestene

HESTEPIGE: 16-årige Sofia Westergaard fik sin første pony da hun var tre år.

Af Klaus Madsen – 3. november 2011

SVANKJÆR: Sidst på en oktobereftermiddag lyder der ihærdige pust fra en bred fejekost, i stalden der ligger et par hundrede meter fra Svankjær Efterskole. Det er Sofia Westergaard, en lille og stærk pige,  der lige skal rydde halm og skidt til side.


Klik på billedet for at se billeder og høre Sofia fortælle

Sofia er fra Østerild. Hun går i 10. klasse på Svankjær Efterskole. Skolen i Svankjær blev valgt, fordi hun kunne have sine to ponyer med og få rideundervisning. Her er en fin stald og en ridehal. Et par dage om ugen modtager  hun rideundervisning af Gitte og Poul Hove fra Nørhå. Deres undervisning var medvirkende til, at Sofia valgte netop Svankjær Efterskole.  Sofia træner også hestene og sig selv hver dag.

Sofia Westergaard og ponyen Marloes.

Lysten til at ride, og ikke mindst springe med hestene, har gjort Sofia så dygtig, at hun efterhånden har fået flotte placeringer i konkurrencer, og vundet flere. Sammen med den ni-årige pony Marloes håber hun snart, at kunne deltage i den bedste klasse. Desværre har hun haft et styrt, og det har gjort Marleos lidt nervøs. Nu træner hun og hesten flittigt på  at rette op på følgerne af uheldet. Hun har lidt travlt. Hun må kun ride konkurrence på ponyen til udgangen af det 16. år. Hjemme i stalden i Østerild har hun allerede en “stor” hest, der skal overtage pladsen. Marloes er faktisk sat til salg.

Der skal være rent og ryddeligt i stalden på Svankjær Efterskole.

Det er Sofias far, Hans Westergaard, der kører Danmark rundt med Sofia og hestene, når der mange weekender er stævner og konkurrencer. Det sætter Sofia stor pris på. De weekender hun ikke er til stævne bliver hun, samen med hestene, hentet hjem til Østerild. Så passes træningen der.

Hver dag skal hovene renses og hesten strigles.

Der vigtigt at se godt ud….

For Sofia er det at have en hest det samme som at have  en bedste ven. Bag Sofias lidt klejne fremtoning fornemmes også et herligt temperament, når hun fortæller om, hvordan hun næsten kan have lyst til slagte hesten, når hun ikke lige kan få den til at gå hendes vej. Truslen om slagteren varer dog aldrig længe, for Sofia bruger hesten når dagligdagen bliver lidt træls, så er den “en bedste ven”.  Der bliver også tid til at være sammen med venner, der ikke har interesse for heste på samme høje niveau som Sofia – men det sker, når hestene og træningen passet, og skolepligterne er overstået.

Sadlen spændes fast.

På vej ud til folden for at hente Marloes ind.