Sild er godt

FISKERENS OPSKRIFT: Kaj Christiansen salter og tilbereder hvert år sild

Af Klaus Madsen – 22. december 2011

HANSTHOLM: Siden Hanstholm blev indviet i 1967 har Kaj Christiansen fisket fra havnen. En gang var det fra store trawlere. Nu tager han alene på havet med en mindre kutter for at fiske forholdsvis tæt på kysten. Hvert efterår salter han sild, som han i løbet af vinteren tilbereder efter opskrifter han har brugt i mange år. Kaj Christiansens sild er en kærkommen del af familiens julebord.

Sildene skal saltes mindst en måned.
De rensede sild lægges i lagen med bugen op. Så samles det fede i fisken, der kan blive harsk, i bugen af sildene.
Inden sildene tilberedes skal de vandes ud – hvor længe afhænger af hvor salt silden skal smage.
Sildene fileteres.
Benene skæres fra.
Bugen skæres væk.
Skindet trækkes af.
Sildefilterne er klar til at lægge i forskellige lager.

Kaj Christiansen har tre gode opskrifter på lage til silden. Opskrifterne findes nederst på siden

Sild i saltlage.

Renset saltet sild.

Inden silden kommer i lagen skal den fileteres.

Sildens bug skæres væk.

Skindet trækkes af sildefileten.

Fileterne til venstre er grå og gennemsaltet efter et år i saltlagen. Fileterne til højre er stadig rødlige efter en måned i lagen.

Et stykke sild, efter en måneds tid i saltkaret, er en lækkerbidsken.

Til 10-20 sild, afhængig af størrelse, lagen koges op og afkøles:

Lage til hvide sild:
2 kopper sukker
2 kopper eddike
2 løg
laurbær
hele peberkorn
timian eller dild

Lage til røde sild:
2 kopper sukker
1 kop tomatketchup
1 kop eddike
lidt lage fra asier
3 – 4 drueaugurker i små stykker
eventuel løg
3 – 4 laurbærblade
10 – 12 nelliker
10-12 peberkorn

Lage til vinsild:
2 kopper sukker
2 kopper eddike
1 kop puddersukker (brun farin)
1 kop vand
1 teske peber
1 teske timian
2 teske paprika
5 laurbærblade
knust nellike
når lagen er afkølet tilsættes 1 kop rødvin