Silas bager brød – og han står tidligt op

BAGERLÆRLING: 18-årige Silas Thomsen er bagerlærling ved bagermester Ulrik Madsen i Snedsted. Silas har siden skoletiden drømt om at blive bager

Af Klaus Madsen – 27. maj  2010

SNEDSTED: På Systhy Friskole i Visby havde Silas Thomsen hver onsdag mulighed for at bytte bøgerne ud med praktiske sysler. Han fandt ud af, at det var godt for ham at få lov til at lave mad og bage.

Klik på billedet for at høre Silas fortælle og se billeder.

Silas, der er fra Vestervig, gik til 8. klasse på friskolen i Visby. 9. klasse tog han i Vestervig og 10. klasse på EUC i Thisted. Det boglige var ikke noget for Silas. Han fandt hurtigt ud af, at han bedst kunne lære noget, når han fik det i hænderne og bogstavelig talt kunne arbejde håndgribeligt. Som bagerlærling har Silas fundet et fag, hvor han kan bruge hænderne til at lære at bruge hovedet.

Tid til en pause – ved 8-tiden har Silas haft en halv arbejdsdag. I baggrunden bagersvend Elisabeth Poulsen.

Læretiden ved bagermester Ulrik Madsen i Snedsted startede i sommeren 2008, Silas er udlært i 2011. På EUC i Thisted havde Silas i 10. klasse haft praktiske dage “fra jord til bord” og her prøvede han blandt andet at lave mad, være tjener og bager. Han havde i skoletiden været i praktik som automekaniker, og fandt ud af at det skulle han ikke være. Senere kom han flere gange  i praktik som bager og fandt ud af at bagerfaget var noget for ham. Praktikopholdene hos bagere i Thisted og på Mors var vellykkede – Silas fik at vide, at hænderne sad rigtigt til faget.

Dejen rulles ud på maskine.

Der skal lægges kræfter i dejen.

Arbejdsdagene for en bagerlærling starter længe før de fleste bare tænker på at stå op for at gå på arbejde. Silas har forskellige mødetider – klokken to, tre eller fire om natten/morgenen. Det kræver et par timers søvn når arbejdsdagen er slut ved middagstid. Sengetiden er også rykket frem til godt ni om aftenen. For Silas er det ikke noget problem. Han er god til at lægge fritidsaktiviteterne i de vågne timer til rette – det er også nødvendigt. Det er ikke rart at møde klokken tre om natten til en lang arbejdsdag uden at være udhvilet.

Hurtigt vender Silas franske vafler i sukker inden de bages.

Det første år som bagerlærling måtte Silas de fleste dage have enten mor eller far til at stå op midt og natten og køre turen fra Vestervig til Snedsted. Enkelte gange tog han scooteren, men det var både for koldt og tidligt. I efteråret 2009 fyldte Silas 18 og fik kørekort, og han har siden selv klaret transporten.

Sammen med bagersvend Elisabeth Poulsen pynter Silas med jordbær og mandariner.

Silas er glad for arbejdet. Han oplever gode udfordringer som bagerlærling. Han siger med overbevisning i stemmen, at han er vild med at  få hænderne i dejen og få brød og kager ud af anstrengelserne. At lave flødekager er spændende – også selv om han ikke er konditor, eller i lære som konditor. Bagermester Ulrik Madsen og hans far Thorkild Madsen, der havde bageriet før Ulrik, er begge udlært som konditor og det nyder Silas godt af. Det tager halvandet år at lægge en konditoruddannelse oven i bageruddannelsen der varer tre år og syv måneder. Silas har en drøm om at få eget bageri – det vil være det største for ham at nå.

Silas Thomsen – bagerlærling.