Vi har det hele – men glemmer vi det halve?

tom_fjord01sh

Næssund.

Af Tom Lindskog, thyboen med stort T, livsnyder  og et lyst sind

Kan en egn få slagside af sine topsucceser?

Vi har Limfjorden, som i sig selv en naturperle. Kysten fra Amtoft til Doverodde, ja jeg tør også godt her inddrage Jegindø / Thyholm og Mors. Sejlads og vandringer ved stranden, hvor det milde fjordområde med underskønne steder, som Skyum Bjerge.  Nogle gange tænker jeg på, om vi får fortalt godt nok om det Thy, der med Limfjorden som centrum  er lige så fantastisk som mod vest. Jo, jo, Limfjorden har da været markedsført i TV og aviser i denne sommer, men det er mest fordi sejlerne er blevet i deres hjemhavne i stedet for at gæste Thys smukke havneområder i Amtoft, Thisted, Vilsund og Doverodde. Det er jo nok vejrets skyld. Limfjorden skal helst opleves i smult vande – modsat Vestkysten, hvor vinden er afgørende for, at det der hitter i naturen.

tom_fjord07sh

Heltborg.

Det må være et ønskejob at være turistchef for Thy. Nationalpark Thy, som hitter med den særegne natur og det økologisk ”spisekammer”.  Her flokkes lokale og turister i stor stil på vandre- og løbeture, hvis ikke ” jernhesten”  er gjort klar til de fantastiske oplevelser, som cykel- og skovstierne giver plads til. Naturoplevelser, der må fortælles igen og igen til de mange, som endnu har vores nationale park til gode.
I den del af Thy ligger Cold Hawaii med sine pittoreske kystbyer, som omdrejningspunkt for oplevelser på stranden ved havet. Hele vestkysten fra Agger i syd til Lildstrand i nord er en unik turistmagnet. Det er en natur, der giver begejstring. Det er svært at få  armene ned.  Det  er betagende. Det er en lise for sjælen. Det modvirker stress – det er naturmedicin, og det koster ikke noget.
Der er fokus på naturpark og surfmekka’et i Thy. Daglige indslag i aviser og lokalt- og landsdækkende TV. Ja endda direkte fra OL i Rio i Brasilien, hvor vi alle kan glæde os, og være stolte over, at Thy og især Klitmøller er blevet udvalgt til endnu en surf-begivenhed – alt på et bræt – sammen med Købehavn. Det er da helt utroligt, hvad det har givet det naturlige Thy i eksponering. Der er grund til rose mange for det kæmpe arbejde, der er udført for at få Thy i denne naturliga. Lige fra private og organisationer og  Thisted Kommune – alle har deres del af æren, for at vi kan strække armene og begejstres i vest.
Der vil altid være et men, og jeg stiller spørgsmålet, om Thy er ved at få en slagside eller en ubalance i succesen? Glemmer vi områder i midten eller især mod øst i det vestlige fokus og selvforherligelse?

tom_fjord09sh

Skyum Bjerge.

Hvis der er en ubalance eller en Thy slagside, kan det så skyldes, at ressourcerne økonomisk og engagementsmæssigt hænger sådan sammen, at det stærke hold af engagerede til at varetage det vestlige Thy ikke har samme gennemslagskraft ved Limfjordens Thy? Kan vi overhoved forvente, at få samme fokus på Limfjorden og perlerne der? Mulighederne er tilstede. Men det kræver en fælles og struktureret indsats i skabelsen af det mangefold af muligheder, som Limfjorden og områderne her tilbyder.  Nationalpark Thy og Cold Hawaii er brands, som er hotte, og derfor står øst siden i Thy måske i skyggen heraf.  Hvis brands betyder så meget, når vi nu har det hele, ja så har vi brug for et brand eller navne-identitet, som skal være dækkende for hle området, så Thy fokusmæssigt kommer i balance!
Det er givetvis ret nemt, men det kræver sit, som alt andet. Indtil da kan vi kun være super stolte over, at vi bor, hvor vi bor, i Thy – med Nationalpark  og Cold Hawaii – som fyrtårne mod vest.

Vildsund

Vilsund.

klik her for oversigt over alle indlæg