Tilbagelænet afvikling?

sølvkjær04670

Af Jørgen Sølvkjær – 28. august 2014

”Nogen burde gøre noget”, et kendt citat, som jeg aldrig har fundet ud af hvem der er ophavsmanden/kvinden til, men hvor bliver det ofte anvendt – eller i hvert fald sagt i mellem linjerne. Danskerne er blevet betegnet som en nation af ”brokkere”, og jeg tror ikke thyboerne er mindre ”brokne”. Det er altid let at stå og råbe uden for sidelinjen, men hvorfor ikke komme ind i kampen, og påvirke det der sker. Det synes jeg faktisk vi har et par gode eksempler på her i Thy.

solvljær03670

Klik på billedet for at se Alives hjemmeside

Et af dem, er de unge mennesker der i August, igen har arrangeret Alive festival, med masse af kendte navne fra den internationale musikscene, og med masser af frivillige unge mennesker som hjælpere. Det kunne ikke gå uden dem og deres kultur: Det kan lade sig gøre, det er fantastik. Det er også godt set, at de der har fået ideen,i stedet for at sige ”det er os’ træls at de har en fed festival i Roskilde”, har nogen gjort noget. De har taget initiativ og ansvar for at noget sker. Stor respekt for det.

Jeg vil også fremhæve byen Vorupør, som meget initiativrig. Der er blevet en superflot strandpromenade, som virkelig giver liv til byen. Og ikke mindst det nye havbad skal nok vise sit værd. Selvom nogen brokker sig over at vandet er beskidt, og der er sparet noget et eller andet sted. Det taget de ikke så tungt i Vorupør. De fortsætter med at lave den ene aktivitet efter den anden i byen. Det skal nok lykkes – de sidder nemlig ikke og siger: – hvorfor skal det hele være i Thisted eller lignende. Nogen i Vorupør har gjort noget – og de har gjort det godt.

Ydermere er der kommet en ”Cable Park” til Thy, nærmere bestemt ved den gamle Synopal havn i Thisted. Den har givet liv til et område, der ikke har været aktiviteter i i mange år. Nu kommer turister og lokale for at få en tur på vandet. Også et bevis på at nogen gør noget, i stedet for at ærgre sig over at andre har et eller andet. Det Cable Park folkene har formået, var aldrig blevet til virkelighed, hvis ikke de havde taget initiativet og kæmpet for at få tingene til at lykkes.

sølvkjær

Klik på billedet for at se Thy Chamber Music Festivals hjemmeside.

Havde nogen mon nogensinde troet, at det var muligt at få en kammermusik festival af international klasse til Thy. Næppe, men ikke desto mindre har vi hvert år Thy Masterclass, med masser af dygtige musikere. Det hele bundet sammen af et netværk af ildsjæle og engagerede frivillige, som synes at de burde gøre noget.

Ligeledes må folkene bag Thy Rock også nævnes. Den indsats de ligger for dagen både til Thy Rock, men også i forbindelse med Thy/Mors på Rådhuspladsen, er intet mindre end imponerende. Igen, fordi nogen gjorde noget.

Eksemplerne er mange og ovennævnte er kun et udpluk. Der findes sikkert andre ligeså gode historier, om ildsjæle som nægter at lade sig gå på af, at andre har noget.

Hvad er pointen så med disse historier? Ikke andet end, at vi i dagligdagen hører en masse om udkants Danmark og skolelukninger, firmalukninger, og byer der er på vej til at uddø. Det kan se meget sort ud. Vi har vanskelige vilkår, men der er bare det, at hvis vi heroppe læner os tilbage og siger ”nogen burde gøre noget”, så kommer vi til at vente længe, og det vil blive den hurtige version af aktiv dødshjælp for området.

Men selvom det er ser svært ud, så skal vi ikke bare give op. De ovennævnte eksempler er bevis på, at det kan lade sig gøre også i udkanten af den rådne banan, og hvad vi ellers er blevet beskyldt for at være. Så derfor – alle I ”nogen”, der er derude, ja dig, lige præcis dig og mig– gå ud og gør noget. Det er der helt sikkert ”nogen” der vil blive glade for.

joergen670sh

klik her for oversigt over alle indlæg